Go to section: History
07 october 2023, 15:30 History views 19624
07 october 2023, 15:30 History views 19624

Simion Movilă – un domn din dinastia Movileștilor


 Foto: moldovenii.md

Acum 417 ani, pe tronul Moldovei urca Simion Movilă. El a domnit în Moldova  în perioada 10 iulie 1606 - 24 septembrie 1607, avînd anterior două domnii în Valahia.

Fiul logofătului Ion Movilă şi al cneaghinei Maria, fiica lui Petru Rareş. A fost ajutat să ocupe tronul Munteniei de către fratele său Ieremia Movilă şi de cancelarul Poloniei, Ian Zamoyski. Trupele moldo-polone au înfrînt oştile lui Mihai Viteazul la Teleajen în octombrie 1600.

După moartea lui Ieremia Movilă, obţine acordul sultanului de a urca pe tronul Moldovei, în locul nepotului său Constantin Movilă. Această manevră a amplificat conflictul dintre cele două mari ramuri ale Movileştilor. Simion a fost căsătorit cu Marghita, pe numele ei polonez, Melania Zolkiewska, care era la fel de ambițioasă ca și cumnata ei Elisabeta, soția lui Ieremia. Relaţiile cu Polonia şi cu boierii au devenit din ce în ce mai reci. Simion Movilă a murit otrăvit în urma unui complot în 1607. A fost înmormîntat la mănăstirea Suceviţa, ctitorie a familiei Movilă.

Keywords:

domnitori , Moldova , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
300 locuitori

Florica este un sat din cadrul comunei Coşcalia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Căușeni și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 300 de oameni. Satul Florica a fost întemeiat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.