Go to section: Culture
13 february 2020, 17:30 Culture views 5724
Situația privind
13 february 2020, 17:30 Culture views 5724

Situația privind "Muzeul Zemstvei": există vreo soluție? (Foto, Video)

Clădirea Muzeului Zemstvei ocupă un întreg cartier pe strada Șciusev din capitală. În ultimii ani, încăperile acestei vechi clădiri sînt închiriate de aproximativ 20 de organizații, printre care Bastion și vestita organizație publică Art Labyrinth.

Desigur, timpul și activitatea omului nu au cruțat această clădire veche, iar astăzi toate aceste consecințe neplăcute pot fi observate cu ochiul liber. Asupra acestora a atras atenția ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul vizitei sale în clădirea muzeului, menționînd, de asemenea, și faptul că, în condițiile actuale, prezența oamenilor în clădire poate fi periculoasă pentru sănătate și viață. Ministrul a mai menționat și necesitatea efectuării unei expertize tehnice a clădirii.

Următoarea etapă în dezvoltarea situației din jurul clădirii Muzeului Zemstvei a fost primirea de către organizațiile care închiriază spații în ea, a unei înștiințări cu privire la necesitatea de a părăsi clădirea.

Redacția Noi.md a hotărît să asculte opiniile tuturor părților implicate în această situație.

"Ne ocupăm aici de 5 ani, închiriem o încăpere în bază de contract, dar acum ni s-a spus că contractul nu va fi prelungit, deoarece clădirea trebuie adusă urgent în ordine cu scopul menținerii acesteia ca valoare culturală. Noi înțelegem că aceasta nu este cea mai bună încăpere pentru activitățile noastre, dar deocamdată nu ni s-a propus nicio alternativă. După 28 februarie trebuie să părăsim clădirea și noi căutăm o altă sală pentru activități, dar fără sprijinul autorităților, ne va fi dificil să rezolvăm această problemă", a spus jurnaliștilor Noi.md reprezentantul comitetului organizatoric al Asociației cluburilor de reconstrucții istorice "BASTION", Oleg Sergheev.

"Sîntem aici din 2012. Da, este un monument de arhitectură și necesită o atitudine specială. Sîntem pentru ca acest monument de arhitectură să fie reconstruit. Dar trebuie remarcat faptul că noi am primit această clădire într-o stare foarte proastă și am îmbunătățit-o cu forțele proprii. Chiar și podeaua era putredă, și eu personal, împreună cu băieții, am adus-o în ordine", a declarat directorul organizației publice Art Labyrinth, Alexandr Voroniuc.

"Pentru noi, clădirea Muzeului Zemstvei reprezintă o mare valoare, pentru că acesta este unicul cartier în zona istorică a Chișinăului, unde s-a păstrat autenticitatea secolului al XIX-lea. El este un monument de arhitectură de importanță națională. Știu că există un concept de restaurare a acestor clădiri, dar, din păcate, la moment nu toate lucrările sînt duse pînă la capăt. Acum acest monument are nevoie de un proiect de restaurare bun, și eu cred că problema financiară ar putea fi rezolvată deja în acest an", a menționat directorul Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor, Ion Ștefăniță.

"De asemenea, vreau să vă atrag atenția asupra unui detaliu pe care nimeni nu-l observă din anumite motive. În sala Muzeului Zemstvei, unde au loc antrenamente pe tema Evului Mediu, din păcate, șemineul a fost distrus. În august, cînd, împreună cu italienii, am petrecut școala de vară de restaurare, am fost acolo și șemineul era întreg. Nu putem permite distrugerea acestor detalii arhitecturale valoroase, care se află în interiorul clădirii, trebuie să fim foarte atenți cu ele. De aceea, desigur, există anumite pretenții față de modul în care sînt folosite astăzi aceste încăperi", a declarat Ștefăniță.

"Desigur, la nivelul Ministerului Culturii, cred că poate fi găsită o cale de ieșire din situația creată și să oferim organizațiilor care ocupă astăzi încăperile Muzeului Zemstvei, opțiuni alternative. În Chișinău avem destule clădiri abandonate, spre exemplu pe str. Alexandru cel Bun, 19, sînt goale case întregi, și eu aș sfătui aceste organizații să-și orienteze eforturile pentru a primi în folosință spațiile situate pe această adresă. Consider că la nivel de primărie ne-am putea înțelege. Principalul lucru în această situație este un dialog constructiv și, dacă acesta va fi, atunci toate problemele pot fi rezolvate. Iar Muzeul Zemstvei trebuie neapărat restaurat, mai ales că 80% din încăperile acestuia sînt goale și, mai mult decît atît, acolo nu există încălzire ceea ce, de asemenea, contribuie la distrugerea clădirii. Trebuie să acționăm astfel încît clădirea să fie adusă în ordine, iar turiștii care vin în capitala noastră să poată vizita acest muzeu. Repet, există un concept bun și el poate fi realizat", a conchis Ion Ștefăniță.

Referitor la situația cu privire la Muzeul Zemstvei a vorbit și Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. ”Vom face tot posibilul pentru ca artiștii din Asociația Art Labyrinth și alte organizații care au folosit aceste spații să-și poată continua activitatea. Am fost informat că clădirea are nevoie de reparație, are nevoie de sprijin financiar, cred că vom găsi aceste resurse. De ani de zile ați fost acolo și acum vi s-a spus să plecați, de aceea vă promit că vom face tot posibilul pentru ca voi să vă continuați activitatea", a subliniat președintele.

Șeful statului a menționat, de asemenea, că lucrările de reparație la Muzeul Zemstvei ar putea dura cîteva luni. Important este să nu punem în pericol siguranța oamenilor, deoarece clădirea este deteriorată, a adăugat el.

"Cultura din țara noastră, din păcate, a fost pe locul doi sau trei. Fără cultură, fără acest specific a națiunii noastre, nu avem viitor. Vă îndemn pe toți, atunci cînd aveți subiecte care necesită implicarea președintelui sau discuții sincere, veniți și adresați-vă. Sînt gata să vă ajut", a declarat Igor Dodon.

În concluzie, trebuie de remarcat faptul că internauții, de asemenea, au pornit discuții cu privire la Muzeul Zemstfei și au propus, ca opțiune, mutarea organizațiilor Art Labyrinth, Bastion și a celorlalți în încăperile școlii abandonate nr. 6 din sectorul Botanica (str Cuza-Vodă, fosta strada Belski).

Istoric

Clădirea Muzeului Zemstvei din Chișinău a fost construită în anul 1856 și, inițial, în incinta acestuia se afla un orfelinat. Mai tîrziu, orfelinatul s-a mutat într-o altă clădire, iar aici s-a intalat vemstva.

În 1918, conacul, situat astăzi pe strada Șciusev și numit "Muzeul Zemstvei", a fost eliberat de zemstvă, deoarece această structură a fost desființată. Atunci clădirea a trecut sub conducerea muzeului de Etnografie.

În 1932, clădirea a fost data spre folosință, pentru o perioadă de șase ani, Facultății Agrare a Universității din Iași. În perioada postbelică, aici se afla deja Institutul Agricol din Chișinău.

La balanța Muzeului, clădirea a fost transferată oficial în 2010.

Așa arăta clădirea actualului Muzeu al Zemstvei cu 100 de ani în urmă.

Source: noi.md

Keywords:

muzeu , Chisinau , cultura , Arhitectura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1933
Populația:
1090 locuitori

Ruseni este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanță de 3 km de orașul Anenii Noi și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1090 locuitori. Satul Ruseni a fost înființat în anul 1933.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.