Go to section: Culture
10 january 2020, 17:00 Culture views 3635
Zece obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi restaurate (Foto)
10 january 2020, 17:00 Culture views 3635

Zece obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi restaurate (Foto)

În urma consultării publicului și experților în domeniu, Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, a selectat 10 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, care vor beneficia de lucrări de restaurare.

Pe malul drept al râului Nistru, obiectivele selectate sunt:

  1. Moara de vânt din satul Gaidar
  2. Proiectul de digitalizare a desenelor animate realizate de Moldova-Film
  3. Turnul de apă din Șoldănești
  4. Cavoul familie Macri din Dubăsarii Vechi
  5. Muzeul din Doroțcaia

Obiectivele de pe malul stâng al râului Nistru sunt:

  1. Sinagoga din satul Rașcov
  2. Aula Colegiului de Arte din orașul Bender
  3. Turnul vânturilor din Stroești (Stroenți)
  4. Biserica din satul Rașcov
  5. Moara de apă din satul Beloci.

Procesul de selectare a început în ianuarie 2020, cu un apel de depunere a ideilor de proiecte. În urma acestuia, la sfârșitul lunii februarie 2020, au fost înregistrate 248 de propuneri. Grupul de Monitorizare a Patrimoniului Cultural, din care fac parte experți locali și internaționali, creat în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, a ales 30 de obiective. Acestea au fost vizitate de specialiști, pentru o documentare mai minuțioasă.

Ulterior, 16 proiecte au fost supuse unui proces public de votare, care s-a încheiat pe 3 august și care a înregistrat circa 37.000 de voturi.

La rândul lor, specialiștii Grupului de Monitorizare a Patrimoniului Cultural au analizat fiecare obiectiv prin prisma importanței sale cultural-istorice, a urgenței lucrărilor de restaurare și a principiilor de consolidare a încrederii.

Lista finală a proiectelor care vor fi restaurate cu ajutorul Uniunii Europene reprezintă în proporție de 50% votul publicului și 50% - decizia experților.

În continuare, echipa Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, va semna memorandumurile de înțelegere cu instituțiile care gestionează obiectivele cultural-istorice.

Ulterior, vor fi elaborate schițele de proiect și vor fi inițiate lucrările de restaurare a construcțiilor, în conformitate cu regulamentele locale și internaționale privind conservarea patrimoniului cultural.

Fiecare etapă a procesului va fi comunicată, iar companiile care vor efectua lucrările de proiectare și restaurare vor fi selectate prin concurs public, în conformitate cu procedurile de achiziții ale PNUD.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1850
Populația:
28360 locuitori

Soroca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Soroca. Amplasat  în nord-estul republicii, pe malul drept al Nistrului, oraşul Soroca este situat la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 28362 locuitori. Prima atestare documentară a Sorocii datează din 1499, data încheierii tratatului de pace moldo-polon, la care a fost prezent şi “Coste Posadnic, pîrcălab de Soroca”.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.