Go to section: Culture
09 february 2021, 15:00 Culture views 2446
Un film de Dumitru Grosei a fost distins cu o mențiune specială la un Festival Internațional din Armenia
09 february 2021, 15:00 Culture views 2446

Un film de Dumitru Grosei a fost distins cu o mențiune specială la un Festival Internațional din Armenia

Filmul experimental "Dante Cafe", produs de Alternative Cinema și regizat de Dumitru Grosei, a obținut Mențiunea Specială a Juriului, la festivalul Fresco International Festival of Modern Art and Spiritual Films, care s-a desfășurat în perioada 20-29 august, în orașul Erevan, Armenia. La proiecție a participat și regizorul peliculei Dumitru Grosei, care a avut posibilitatea să răspundă la întrebările spectatorilor.

Participarea regizorului din R. Moldova la acest prestigios festival a fost posibilă cu susținerea financiară a Centrului Național al Cinematografiei.

Festivalul a primit peste 4 000 de aplicații din 120 țări, din care a fost selectat un program competițional alcătuit din 83 filme, ce reprezintă 41 de state. Peliculele au fost selectate după criteriul valorilor spirituale și umane bazate pe principiile dragostei, păcii, umanității, credinței și speranței. Președintele festivalului Shahen Nazarenko, regizorul artistic Anna Karapetyan, membrii juriului Karen Mnatsakanyan și Susanna Ter-Hovhannisyan au acordat cele mai importante 20 premii.

Potrivit lui Dumitru Grosei, la festival au fost proiectate filme de diferite formate, în care sînt denunțate războaie, violență, dezastre ecologice de origine umană și unde pacea, solidaritatea, umanismul și valorile globale sînt susținute și vizează restabilirea valorilor familiale.

În fiecare an, forumul artistic reunește cineaști importanți din întreaga lume, muzicieni, alți artiști, psihologi, studenți din diferite țări. La ediția din anul curent, au participat ca invitați speciali mai multe nume sonore ale culturii mondiale. Marele regizor din Polonia Krzysztof Zanussi, un adevărat clasic în viață al filmului polonez și european, a prezentat cîteva din peliculele sale cele mai importante, a susținut un master-class și mai multe întîlniri și discuții cu publicul. Un alt invitat important a fost fotograful japonez Hayato Matsumoto, care a prezentat 2 filme alcătuite din fotografiile sale: unul dedicat singurătății, iar altul - insulelor Japoniei. Tot în cadrul festivalului, Hayato a susținut un master-class în fotografie, precum și mai multe discuții cu publicul spectator. Iar renumitul muzician rus Alexei Arhipovski, virtuoz interpret la balalaică, a susținut un concert extraordinar în deschiderea festivalului, spre încîntarea numerosului public.

În acest an, regizorul Dumitru Grosei mai are încă 45 selecții oficiale la Festivaluri Internaționale cu alte 6 filme, în țări precum Africa de Sud, Argentina, Bangladesh, China, Franța, India, Iran, Italia, Japonia, Republica Moldova, Romînia, Rusia, Serbia, Spania, SUA, Suedia, Turcia și Zambia.

Dumitru Grosei s-a născut în 1969, în satul Marinici, raionul Nisporeni. Între anii 1992-1994 a studiat la Facultatea de Drept a Universității din Iași, iar în 1999 a absolvit Facultatea de Regie Film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. În 1995 a fost secund al regizorului francez Bertrand Tavernier, la filmul "Capitaine Conan". În prezent Dumitru Grosei locuiește în Chișinău și este președinte și fondator al Asociației Cineaștilor Independenți din Moldova „Alternative Cinema". Între anii 2016 și 2017 a deținut funcția de director al Arhivei Naționale de Film a Republicii Moldova.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

regizor , Moldova , film

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1847
Populația:
843 locuitori

Sărata Nouă este un sat din cadrul comunei Sărata Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Fălești și la 116 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 843 de oameni. Satul Sărata Nouă a fost menționat documentar în anul 1847.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.