Go to section: Cuisine
28 july 2023, 13:05 Cuisine views 17646
28 july 2023, 13:05 Cuisine views 17646

REŢETA ZILEI: Carne de porc în ulcele cu colţunaşi

Mod de preparare:

Carnea se taie astfel ca să revină cîte 3 bucăţi la porţie, se bate se presară cu sare şi piper şi se rumeneşte cu ceapă mărunţită. Se pune în cratiţă, se acoperă cu bulion şi se dă la cuptor ca să  se înăbuşe. Carnea înăbuşită se pune în ulcele, deasupra se pun colţunaşii fierţi, se toarnă sosul, în care s-a înăbuşit carnea. Se adaugă usturoi pisat, foi de dafin, verdeaţă, se acoperă cu capace, în crăpături se pune aluat, iar ulcelele se dau la cuptor pentru 20-25 minute.
Se serveşte în ulcele.

Prepararea colţunaşilor: Se pune grămăjoară pe masă făina, la mijloc se face o adîncitură, acolo se toarnă laptele şi oul, se frămîntă aluatul (mai moale decît pentru tăieţei), se acoperă cu un şerveţel de pînză şi se lasă pentru 15-20 minute. Apoi aluatul se întinde, la 5-7 cm de la margine se pune umplutura grămăjoare mici, se acoperă cu marginea liberă a aluatului, se taie colţunaşii şi se lipesc. Se pun pe un fund presărat cu făină. În apa fierbîndă cu puţină sare se pun colţunaşii şi se dă într-un clocot. După ce colţunaşii se vor ridica la suprafaţă, se mai fierb la foc încet încă 1-3 minute, apoi se scot cu spumiera.

Prepararea umpluturii: Varza şi ceapa se taie fidea, se prăjesc separat pînă sunt gata şi se amestecă. Se adaugă ouăle fierte şi mărunţite, sarea, piperul şi se amestecă.

Ingrediente:

  • 600 g carne de porc sau de oi,
  • 5 cepe,
  • 2 linguri ulei,
  • ¾ pahar bulion de carne,
  • 4-5 căţei de usturoi,
  • foi de dafin,
  • sare,
  • piper negru măcinat,
  • 1 lingură verdeaţă de mărar şi leuştean tocată.

Aluat pentru colţunaşi:

  • 1½ pahare făină de grîu,
  • 1 ou,
  • ½ pahar apă,
  • sare.

Umplutură:

  • 1/3 căpăţînă varză,
  • 3 cepe,
  • 2 ouă,
  • 2 linguri ulei,
  • sare,
  • piper negru măcinat.

Keywords:

alimentatie , reteta , bucataria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1590
Populația:
392 locuitori

Receşti este un sat din cadrul comunei Dobruşa, raionul Șoldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 0.50 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.25 km. Satul Recești este situat la o distanță de 30 km de orașul Șoldănești și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 392 de oameni. Prima atestare a satului Recești datează din anul 1590.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.