Go to section: Cinema
30 december 2013, 09:45 Cinema views 10078
30 december 2013, 09:45 Cinema views 10078

La Chişinău a avut loc o seară de comemorare a cineastului Victor Bucătaru


Foto: moldpres.md

La Casa Actorului din capitală a avut loc o seară de comemorare a regizorului Victor Bucătaru, care pe 25 decembrie ar fi împlinit 65 de ani, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, Artistul Poporului, Vitalie Rusu a menţionat faptul că Victor Bucătaru a fost un regizor-cronicar, care nu are alternativă.

„El a filmat războiul de la Nistru. A fost şi un profet. Filmul său, „Troiţa", realizat încă în anii ''80, ne demonstrează că el a prevăzut ceea ce s-a întîmplat mai tîrziu. Rolul lui Nicanor, care a dat foc casei, este grăitor în acest sens", a afirmat Vitalie Rusu.

La rîndul său, preşedintele Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova, Sergiu Prodan a spus că Victor Bucătaru a lăsat o urmă adîncă în cinematografia noastră, mai cu seamă prin filmul documentar.

„Era un om direct, un om ca un munte. Filmele lui trebuie să rămînă ca o lecţie pentru tinerii cineaşti", a afirmat, la rîndul său, actorul Boris Bechet.

Victor Bucătaru s-a născut pe 25 decembrie 1948 în satul Moara de Piatră, raionul Drochia. În 1971 a absolvit Institutul de Arte „G. Musicescu". Este autorul mai multor filme documentare. În 2013 el a lansat pelicula „Masacrul inocenţilor sau cronica unui război uitat", care la Festivalul Internaţional de Filme Documentare „Cronograf", ediţia a XI-a a fost distins cu Marele Trofeu. În anul curent Victor Bucătaru a fost distins cu Premiul Naţional.

S-a stins din viaţă pe 12 august 2013.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431-1433
Populația:
803 locuitori

Tuzara este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Novaci, Tuzara și Seliştea Nouă. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Călărași și la 54 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 803 oameni. Satul Tuzara a fost menționat documentar în anul 1431-1433.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.