Go to section: Cinema
18 october 2023, 14:30 Cinema views 20350
Primul film sonor moldovenesc datează din 1938 (Video)
18 october 2023, 14:30 Cinema views 20350

Primul film sonor moldovenesc datează din 1938 (Video)

Vă propunem spre atenţie fragmente unicate din filmul artistico-documentar „Moldova Sovietică", realizat în anul 1938.

Este primul film sonor moldovenesc.

În anul 1938, compatriotul nostru, viitorul scriitor celebru Piotr Verşigora, după absolvirea Facultăţii de Regie a VGIK-ului, a realizat împreună cu regizorul Grigore Gricer un film artisticо-documentar despre RASSM – „Moldova Sovietică", în care este reflectată viața raioanelor din stînga Nistrului (RASSM) de pe timpurile republicii autonome. Filmul a fost realizat la Studioul Cinematografic de la Kiev, după scenariul scris de Piotr Verşigora, în colaborare cu Andrei Martînov.

În această peliculă telespectatorii i-au putut vedea pentru prima dată pe tinerii actori moldoveni, proaspeţi absolvenţi ai Colegiului Teatral din Odesa: Domnica Darienco, Chiril Știrbu, Constantin Constantinov, Ecaterina Cazimirov, Trifan Gruzin, dar şi pe alţii.

Filmările acestei pelicule au avut loc în satul Podoima, raionul Camenca.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
2247 locuitori

Echimăuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Echimăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Echimăuți este situat la o distanță de 17 km de orașul Rezina și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2247 de oameni. Satul Echimăuţi este menționat documentar la 24 ianuarie 1495.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.