Go to section: Cinema
21 june 2011, 17:46 Cinema views 9240
21 june 2011, 17:46 Cinema views 9240

Un mare actor moldovean

Victor Ciutac s-a născut la 12 ianuarie 1938, în satul Şirăuţi, lîngă Lipcani, unde absolveşte şcoala medie. A continuat studiile (1960-1964) la Facultatea de teatru şi film, a Institutului de Arte din Chișinău, în clasa maestrului Valeriu Cupcea. I-a avut colegi pe Veniamin Apostol, Margareta Ureche, Dina Cocea, Vitalie Rusu, Mihai Curagău ş.a. Şi-a început cariera artistică pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălţi, iar din 1964 activează la Teatrul dramatic „A.S.Pușkin” din Chișinău (azi Teatrul Național „Mihai Eminescu”).

Victor Ciutac a realizat o galerie de roluri remarcabile în spectacolele teatrale “Tata”, “Abecedarul”, “Pomul vieţii” după piesele lui Dumitru Matcovschi, de asemenea, “Io, Ştefan-Voievod”, “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, “Asociaţia femeilor emancipate din Belgrad” ş.a. În 1980 artistul devine Laureat al Premiului Naţional, iar în 1991 i se conferă titlul de Artist al Poporului. Talentul şi munca neobosită îl transformă  într-un maestru al scenei şi al ecranului, realizînd roluri minunate.

A debutat în cinematografie în 1966, în filmul lui Emil Loteanu Poienile roşii. Victor Ciutac a colaborat cu regizori de marcă: Emil Loteanu, Valeriu Gagiu, Vlad Ioviţă.

Bogata sa filmografie conţine pelicule antologice precum Lăutarii (1971), Ultimul haiduc (1972), Dimitrie Cantemir (1973), Podurile (1973), Bărbaţii încărunţesc de tineri (1974), Calul, puşca şi nevasta (1975), Povestea lui Făt-Frumos (1977), Trecea o lebădă pe ape (1982), Dansul efemer al dragostei (1988), etc. A creat 70 de roluri în teatru şi circa 50 de roluri în filme reprezentative pentru cinematografia naţională.

În calitate de regizor, V. Ciutac a montat spectacolele Masa de sărbătoare de A. Gondiu (1986), Ifigenia de Aulis de Euripide (2002). Ultimul său rol în teatru a fost în spectacolul lui D. Matcovschi Tata, dar nu în regia lui Veniamin Apostol, ci a lui proprie (1999). Valeriu Cupcea îl caracteriza ca pe ”actorul care nu ştie, nu înţelege să se cruţe cînd este vorba de artă, de creaţie”.

Victor Ciutac a părăsit scena Teatrului Naţional din Chișinău în 2004, după 45 de ani de carieră actoricească. Stabilit la Iaşi împreună cu familia, artistul, în ultimii ani de viaţă, s-a dedicat scrisului. Victor Ciutac este autorul a două volume, “Exilaţi în umilinţă” şi “Povestiri de-acasă”, care radiografiază zbuciumul basarabenilor, destinul unui om şi al unui artist în căutarea identităţii şi drama unui „spaţiu căzut din istorie”. Romanul Exilaţi în umilinţă, a fost distins cu Premiul ”A. Mateevici” din partea Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi. Cunoscutul actor de teatru şi cinema, a încetat din viaţă la 18 ianuarie 2009. Victor Ciutac a fost înmormîntat la cimitirul ”Sfîntul Pavel” din Iaşi.

 

Poienile roşii - partea 2

Comments

 (2)
  • #2 Spero Reply Quote selected
     E greu sa fii smuls din radacini la o virsta inaintata. Dar rolurile ramin acolo undeva in adincul inimii depozitate si incalzesc si iti dau Lumină...
  • #1 Carmen Reply Quote selected
    Un actor extraordinar. Pacat ca nu mai este printre noi. Citisem undeva ca a plecat la Iasi la copiii sai, insa nu s-a regasit acolo, asa si nu  s-a integrat. Dar a lasat niste roluri - jos palaria!
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1706
Populația:
4496 locuitori

Sălcuţa este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Sălcuţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Căușeni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4496 de oameni. Satul Sălcuţa a fost menționat documentar în anul 1706.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.