Go to section: Cinema
24 june 2011, 13:53 Cinema views 7674
24 june 2011, 13:53 Cinema views 7674

Cel mai aplaudat actor

Dumitru Caraciobanu s-a născut la 22 aprilie 1937, în satul Novoseliskoe din judeţul Cahul, astăzi în raionul Reni (Ucraina), în delta Dunării. A făcut studiile la Şcoala teatrală ”B.V.Şciukin” din Moscova (1955-1960), fiind coleg de promoţie cu actorii Ion Şcurea, Ecaterina Malcoci, Ion Ungureanu, Dumitru Fusu, Nina Doni, Valentina Izbeşciuc, Eugenia Todoraşcu, Ilie Todorov. După absolvirea Şcolii de teatru de la Moscova, a fost angajat în anul 1960 ca actor la Teatrul ”Luceafărul” din Chișinău, unde s-a afirmat din primii ani, fiind considerat unul din cei mai talentaţi actori ai scenei. Aici a creat o seamă de roluri importante: Argan în Vicleniile lui Scapin de Moliere, Manolache în Las 'că-i bine de Ana Lupan, Kocikariov în Căsătoria de N.Gogol, Tobey în A douăsprezecea noapte de W.Shakespeare, Jodle în Jodle, slugă şi stăpân de P.Scarron, Pobedonosikov în Baia de V.Maiakovski, Chiriţa în Chiriţa în provincie de V.Alecsandri, Radu Ştefan în Radu Ştefan, întîiul şi ultimul de A.Busuioc, Sorin în Pescăruşul de A.Cehov, Agache Ţăruş în Pe un picior de plai de I.Podoleanu, Tatăl în Nunta de B.Brecht ş.a. S-a impus prin originalitate şi inovaţii, solicitînd reacţia publicului. A fost un creator de caractere, posedînd un spirit parodic şi un stil de joc degajat. A jucat roluri principale în peste 60 de spectacole.

Debutul lui Dumitru Caraciobanu în cinematografie s-a produs în anul 1961, la studioul ”Moldova-film”, în pelicula ”Omul merge după soare”. A interpretat mai multe roluri principale, cum ar fi: Fane Felinar (Asteptaţi-ne în zori), Turculete (Poienele roşii), Preda (Lăutarii), Mahmud-bei (La porţile satanei) ș.a. A foat un actor foarte popular în anii '60-'70 datorită rolurilor interpretate în teatru şi cinema. În anul 1967 i se conferă titlul de Artist Emerit al RSSM, iar în 1978 - Premiul de Stat al RSSM.

Dumitru Caraciobanu a încetat din viaţă la data de 14 noiembrie 1980, la Chișinău, la vîrsta de 43 ani şi a fost înmormîntat în cimitirul din satul său natal, potrivit dorinţei sale testamentare. La funeraliile sale, actorul şi regizorul Ion Şcurea remarca faptul că Dumitru Caraciobanu ”a fost cel mai aplaudat dintre noi toţi”.

Una din străzile municipiului Chișinău îi poartă azi numele – strada Dumitru Caraciobanu (pînă în 1992–stradela Belinski 1), iar la Bălți fosta stradă Baiducov a fost redenumită în strada Dumitru Caraciobanu.

Comments

 (1)
  • #1 Spero Reply Quote selected
    Multi sint actorii care au fost aplaudati si printre ei un rol aparte il are  Dumitru Caraciobanu. A fost luat de printre noi tinar ca toti cei Mari si Adevarati...
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
802 locuitori

Rediul Mare (Stație de Cale Ferată) este o localitate din cadrul comunei Grinăuți-Moldova, raionul Ocniţa. Localitatea este situată la o distanță de 11 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 802 oameni. Localitatea Rediul Mare (Stație de Cale Ferată) a fost înregistrată oficial în anul 1955.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.