Go to section: Cinema
01 april 2017, 14:55 Cinema views 8580
Arhiva studioului Moldova-Film este într-o stare deplorabilă (Foto)
01 april 2017, 14:55 Cinema views 8580

Arhiva studioului Moldova-Film este într-o stare deplorabilă (Foto)

Arhiva studioului Moldova-Film este într-o stare deplorabilă, toată colecția acestei instituții, una din cele mai mari din tot spațiul ex – sovietic riscă să dispară. Pelicule și materiale scenice, fotografii, inventar, atribuții se păstrează în subsol, condițiile de păstrare fiind neadecvate pentru conservarea acestui patrimoniu național.

„Este o alta problema, un alt patrimoniu care riscam sa-l pierdem, fondul de filme artistice si documentare trebuie salvat si create condiții adecvate de pastrare cu respectarea tuturor normelor de conservare preventivă. Acest patrimoniu, creat pe parcursul a zeci de ani, acest fond de filme, trebuie digitalizat. Problema poate fi soluționată, daca ar fi pusă pe agenda Prim-ministrului, printre problemele prioritare, cultura si patrimoniul trebuie să se regasească în agendele de lucru a factorilor de decizie de nivel înalt".

După o analiză a stării de facto la Moldova – Film, instituție care este actual la auto – finanțare Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Moldova vine cu soluții:

ION ȘTEFĂNIȚĂ: Eu vad un proiect de parteneriat pentru Moldova-Film, e important să se lucreze prin comunicare, inclusiv la nivel internațional să se comunice. Respectiv să fie identificată o cofinanțare la nivel local, din buget, dar și cu susținerea unor parteneri, si aceasta instituție poate fi salvată ( acum lasată pe autofinanțare, care de fapt moare, sau putem spune a murit, se mai ține din taxe de arendă), noi însa trebuie să o facem să creeze, dar si bani să vina din această creație. Respectiv automat se soluționeaza și restul problemelor – amenajarea fonduri de păstrare a acestui patrimoniu cu respectarea tuturor normelor, dar și digitalizarea tuturor filmelor artistice și documentare create pe parcursul a zeci de ani.

Reamintim, că mai multe informații despre Istoria cinematografiei moldoveneştiSpeciile şi genurile cinematografieiFilmul televizatCineaştii moldoveniPersonalităţi ale cinematografiei puteţi găsi la compartimentul Cultura al proiectului moldovenii.md

 

Source: newsmoldova,info

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1875
Populația:
135 locuitori

Greceni este un sat din cadrul comunei Burlăceni, raionul Cahul. Satul este situat la distanța de 58 km de orașul Cahul și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 135 de oameni. Localitatea Greceni este atestată documentar în anul 1875, fiind înființată pe lîngă o stație de cale ferată.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.