Go to section: Cinema
15 april 2013, 13:02 Cinema views 11136
15 april 2013, 13:02 Cinema views 11136

Filmul regizorului moldovean Igor Cobîleanski va fi proiectat la Cannes

O drama socială semnată de regizorul Igor Gobîleanski va fi rulat la Festivalul de film de la Cannes, care se va desfăşura în perioada 15-26 mai. Pelicula "Colecţia de arome" a fost înscrisă la categoria scurtmetraje, scrie ziarul Adevărul.

Drama socială relatează istoria unei lumi marginale, de cartier, şi a oamenilor vagabonzi care supravieţuiesc în acest mediu. Filmul povesteşte istoria unui băieţel Victor şi a tatălui său. Pentru a face rost de nişte medicamente pentru mama lui Victor, cei doi aleg o cale periculoasă şi grea, iar supravieţuirea în condiţiile unei sărăcii absolute îi face să piardă orice valori umane.

Chiar dacă nu a fost proiectat încă la Chişinău, filmul a primit aprecieri pozitive, ceea ce l-a determinat pe regizor să-l înscrie la "Cannes Court Metrage". "Pelicula a fost selectată după nişte criterii necunoscute mie", spune regizorul, adăugînd că rularea filmului la Cannes înseamnă o "recunoaştere internaţională şi un prestigiu".

"Colecţia de arome" va participa într-o secţiune necompetiţională şi deci nu va concura pentru obţinerea unui premiu. Potrivit regizorului, pentru el este mai importantă prezenţa la festival decît "un premiu subiectiv al juriului". După premiera de la Cannes, filmul va putea fi vizionat la Festivalul Internaţional de Film Documentar "Cronograf", care se va desfăşura în mai. 

Igor Cobîleanski a devenit cunoscut datorită scurtmetrajelor „Saşa, Grişa şi Ion", „Cînd se stinge lumina", „(Plictis) şi inspiraţie", cu care a reuşit pînă acum să ia mai multe premii.

Keywords:

cultura , cinematograf , concurs , film

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
7570 locuitori

Corjeuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Corjeuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Corjeuţi este situat pe rîul Lopatnic, la o distanță de 25 km de oraşul Edineţ, la 21 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 7570 de oameni. Prima atestare documentară a satului Corjeuţi din ţinutul Hotin datează din anul 1618.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.