Go to section: Holidays and customs
15 april 2017, 11:30 Easter views 63755
Ouăle vopsite de Paște, o practică veche ce vine din secolul 13
15 april 2017, 11:30 Easter views 63755

Ouăle vopsite de Paște, o practică veche ce vine din secolul 13

Este o traditie pe care o stii din familie, de la mama, bunica si chiar strabunica ta. Dar probabil ca nu te-ai gandit niciodata cat de vechi poate sa fie obiceiul de a vopsi oua de Paste.

1. Simbol antic

Inainte sa fie un simbol pentru crestini, ouale au simbolizat dintotdeauna "o noua viata" si au fost asociate cu venirea primaverii. Insa vopsitul oualor cu ocazia Pastelui dateaza din secolul al 13-lea.

2. Goana dupa oua

In secolul 16, copiii din Anglia de nord si Scotia obisnuiau sa mearga din usa in usa ca sa recite peozii si sa primeasca, in schimb, oua, branza si alte ingrediente de pus pe masa de Paste. Obiceiul se numea "pace egging" si era la fel de popular cum este si colindul la romani.

3. Ciocnitul oualor, un simbol pentru invierea lui Hristos

Nu poti sa vopsesti oua fara sa le fierbi mai intai. Stiai insa ca exista un simbol in spatele acestui obicei? Coaja, in credinta crestina, reprezinta mormantul lui Iisus, iar ciocnitul oualor mimeaza deschiderea mormantului si invierea.

4. Simbol pentru primavara

Vopsitul oualor nu este doar un obicei de Paste. In Iran, ouale erau vopsite primavara ca simbol al fertilitatii.

5. Culoarea rosie

Astazi, ouale se vopsesc in toate culorile, insa culoarea rosie are o simbolistica aparte. Potrivit Bibliei, atunci cand Iisus era pe cruce, Fecioara Maria a venit la el cu un cos cu oua, care au devenit rosii de la sangele care curgea.

Source: www.foodstory.ro

Keywords:

sarbatoare , tradiții , Paste

Comments

 (4)
  • #4 eujen Reply Quote selected
    жаль автора этого"шедевра",касаясь духовного, заводит в заблуждение людей не заглядывающих в Библию,а отвечать пред Богом за свою ложь, придется ему одному.А что может произойти еще при земной жизни написано в Откровении гл.22 стих18,но есть надежда:
     всякий грех уничтожается чистосердечным покоянием...
  • #3 Christian Reply Quote selected
    Вот люди будут читать и утверждаться с своем невежестве... Прежде чем размещать такую информацию на всеобозрение - проверяйте источники. В Священном Писании да и в Предании Церкви ни слова о подобном не сказано! Это традиция, не более того, к христианству отношения не имеет.
  • #2 anonim Reply Quote selected
    если вы ссылаетесь на авторитетные источники, такие как Библия потрудитесь проверить сначала а потом напишите конкретное место в Библии где об этом говорится. Не надо путать традиции с Библией- они не совместимы.
    К тому же согласно Библии- Мария, мать Иисуса на момент его сметри не была девой(Матфея 13:53-56;Марка 3:31-35). Девой она была на момент рождения Иисуса(Луки 1:26-34;Матфея 1:22-25).
  • #1 anonim Reply Quote selected
    смешно. где вы в Библии это вычитали- Мария с яйцами пришла к распятому Христу. 
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
589 locuitori

Hitreşti este un sat din cadrul comunei Sărata Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 589 de oameni. Satul Hitreşti a fost menționat documentar în anul 1927.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.