Go to section: Holidays and customs
04 october 2023, 16:30 Holidays and customs views 1522
Focul Haric va ajunge în Moldova
04 october 2023, 16:30 Holidays and customs views 1522

Focul Haric va ajunge în Moldova

Sâmbătă seara, în ajun de Paşte, Focul Haric va fi adus în faţa Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului" din Capitală în jurul orei 20:00, acolo unde va fi împărțit preoţilor şi credincioşilor. În acest an, la Ierusalim nu va merge mitropolitul Vladimir, ci PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, el fiind și conducătorul pelerinajului organizat de Mitropolie, în perioada 11 – 15 aprilie.

Anterior, Vadim Cheibaș, secretar general al Mitropoliei, a făcut declarații exclusive pentru Realitatea.md.

„În acest an Mitropolitul Vladimir nu va merge după focul haric. De asemenea, nu intenționăm să apelăm la vreun sponsor. S-a luat decizia ca lumina sfântă să fie adusă la Catedrala Mitropolitană de Episcopul Ioan, care va fi de altfel și conducătorul pelerinajului în Țara Sfântă, organizat de Mitropolie în Săptămâna Patimilor. Pelerinajul va începe marți, 11 aprilie și se va încheia sâmbătă, 15 aprilie", a declarat Cheibaș.

De asemenea, secretarul general al Mitropoliei a mai precizat pentru Realitatea.md că s-a purtat discuții cu o companie avia de la noi pentru a aduce lumina sfântă.

„Cei care vor merge în pelerinaj în Israel vor merge cu o rută comercială. Am negociat cu o companie avia din țară, dacă nu greșesc este Hisky, cu care s-a convenit ora întoarcerii la Chișinău, astfel încât focul haric să ajungă la catedrală în jurul orei 20:00", a mai adăugat Cheibaș.

În 2022, Focul Haric a fost adus la Chișinău de Mitropolitul Vladimir. Toate cheltuielile au fost suportate de Partidul Politic „ȘOR", deși Mitropolia a negat informațiile apărute în spațiul public. Mai mult, fostul președinte al țării, liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, i-a mulțumit lui Ilan Șor, pentru că a contribuit la aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim în Moldova.

În 2021, Mitropolitul Vladimir nu a mers la Ierusalim, iar lumina sfântă a fost adusă de un singur preot, comparativ cu anii precedenți când se deplasa delegația din care făcea parte un număr mai mare de persoane.

Source: realitatea.md

Keywords:

Focul Haric , Paste

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
386 locuitori

Mincenii de Sus este un sat din cadrul comunei Mincenii de Jos, raionul Rezina. Satul este așezat pe un platou cu înălțimea de 273 m. Mincenii de Sus este situat la o distanță de 30 km de orașul Rezina și la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 386 de oameni. Satul Mincenii de Sus a fost înființat la mijlocul secolului al XIX-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.