Go to section: Nature and tourism
14 august 2015, 11:35 Water resources views 9933
Circa 50% din suprafaţa lacului Beleu a secat
14 august 2015, 11:35 Water resources views 9933

Circa 50% din suprafaţa lacului Beleu a secat

Din cauza temperaturilor caniculare din ultima perioadă, circa 50 la sută din suprafaţa lacului Beleu din raionul Cahul a secat. Asta înseamnă că oglinda celui mai mare lac natural de pe teritoriul Republicii Moldova are acum mai puţin de cinci kilometri pătraţi, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Potrivit specialiştilor, dacă arșița va continua, lacul ar putea să sece complet, cum s-a întâmplat în anul 1990.

Peste 300 de hectare din suprafața lacului au secat, iar vegetația acvatică s-a uscat. Nivelul apei în lac depinde de nivelul apei în Dunăre și Prut, care sunt afectate de arșița extremă și de lipsa de precipitații din această perioadă.

„Suprafața lacului Beleu este acoperită cu 50% de apă, restul este uscat. Dacă seceta va continua, vom rămâne fără de apă. Comparativ cu anul trecut, situația este foarte tristă. Păsări avem destul de multe, dar cred că într-o săptămână nici ele nu vor mai fi. E imposibil de influențat asupra naturii", spune directorul Rezervației Naturale „Prutul de Jos", Valentin Dimitriade.

În anul 1990, lacul Beleu a secat complet, iar în anul următor, după ploile abundente din lunile iulie – septembrie, apele au acoperit nu doar suprafața lacului, dar și întreaga luncă din cursul inferior al Prutului. „În 1990, lacul Beleu a fost fără o picătură de apă. Acestea sunt capriciile schimbărilor climatice, noi suntem în zonă deja semiaridă, nu este recunoscută, dar o simțim toți. Foarte multe specii sunt afectate, o specie periclitată poate să atragă în urma sa în jur de 30 de specii, reieșind din rețelele trofice. Noi trebuie să fim adepții conservării diversității biologice", afirmă ecologistul Vladimir Gârneț.

Source: trm.md

Keywords:

lacuri , Moldova , seceta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
1945 locuitori

Căzăneşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Căzăneşti, Vadul-Leca și Vadul-Leca Nou. Localitatea este situată la distanța de 40 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1945 de oameni. Satul Căzănești a fost menționat documentar în anul 1617.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.