Go to section: Nature and tourism
21 may 2023, 12:00 Tourism in Moldova views 10636
“Stejarul lui Gagarin” din Păuleşti (Foto)
21 may 2023, 12:00 Tourism in Moldova views 10636

“Stejarul lui Gagarin” din Păuleşti (Foto)

Cunoaştem bine cam totul „de afară", dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. 

Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vîrful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stîncile milenare din Corjeuţi, Brînzeni sau Buteşti.

În satul Păuleşti, localitate din preajma oraşului Călăraşi, una dintre cărţile de vizită pe lîngă platanii din curtea boierului este şi "Stejarul lui Gagarin" din ograda şcolii. Se zice că un sătean a plecat spre Moscova la aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Vladimir Lenin, şi nu a mers cu mîna goală, dar cu un coş mare de flori cules din grădina sa. Cei de acolo, ca mulţumire, i-au dat o ghindă despre care i-au spus că-i deosebită.

Atunci cînd Iurie Gagarin, primul cosmonaut al lumii, a zburat în cosmos, cercetătorii i-au pus în rachetă mai multe seminţe de plante, arbori şi arbuşti, printre care şi o ghindă. Apoi acestea au fost plantate pe pămînt pentru a fi cercetate, iar una dintre ghindele stejarului cosmic se zice că a ajuns şi la Păuleşti.

Generaţii de elevi au îngrijit de copăcelul botezat "Stejarul lui Gagarin" şi cu toţii aşteptau ca acesta să se înalţe cît mai sus. Sătenii erau curioşi să vadă cît de înalt va creşte stejarul, ba i s-a dus vestea şi în satele vecine, iar unii şi-au sădit în propriile ogrăzi ghindele găsite în preajma acestui copac faimos.

Toţi localnicii, de la mic la mare, cunosc legenda acestui copac şi au grijă de el ca nu cumva să fie răpus de răuvoitori. La poalele stejarului era cîndva o tăbliţă care informa pe cei care treceau pe alături că acesta este un arbore cu o istorie aparte.

Stejarul, al cărui "părinte" a ajuns în cosmos alături de primul astronaut, a devenit în cîteva decenii vestit în toată regiunea. Unii i-au hărăzit o soartă luminată, şi chiar dacă nu are şanse să plece în cosmos, se pare că-şi doreşte cu tot dinadinsul să ajungă cu crengile sale pînă la stele.

Reamintim că informații amănunțite  despre zonele geografice ale Moldovei, rezervațiileresursele acvaticeflora și fauna Moldoveiturismul în Moldovalocalitățile Moldovei și diasporei pot fi vizualizate la compartimentul NATURA și TURISMUL al proiectului moldovenii.md.

Source: odn.info.md

Keywords:

turism , copac

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1589
Populația:
1306 locuitori

Frasin este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frasin, Caraiman și Codrenii Noi. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dondușeni și la 209 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1306 locuitori. Satul Frasin a fost menționat documentar în anul 1589.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.