Go to section: Nature and tourism
19 december 2017, 14:15 Water resources views 7509
Cum centralele hidroelectrice ucid Nistrul (Foto, Video)
19 december 2017, 14:15 Water resources views 7509

Cum centralele hidroelectrice ucid Nistrul (Foto, Video)

Pentru ce riscă să aibă de suferit milioane de cetățeni ai Moldovei și Ucrainei.

Hidroenergeticienii din Ucraina visează să construiască pe Nistru șase centrale hidroelectrice noi. Este un business bun — în procesul lucrărilor de construcție pot fi "valorificate" peste 20 de miliarde de grivne. În schimb, sînt expuși riscului milioane de cetățeni ai Moldovei și Ucrainei, care beau apă din acest rîu șerpuitor, se odihnesc pe malul lui, trăiesc și seamănă cîmpurile. Cîmpurile se pot pomeni inundate. O luptă acerbă se dă acum între energeticieni și activiști. Se pare însă că Guvernul Ucrainei și cel al Moldovei sînt dispuse să neglijeze interesele oamenilor.

Locuri inundate

Sprijinită într-un băț strîmb, mătușa Maria din satul Monastiroc privește afluentul secătuit al Nistrului — rîul Seret, care curge pe lîngă grădina ei. Odinioară era un rîu tumultos și adînc. Însă acum jumătate de secol, zece kilometri mai sus, pe rîu a fost construită CHE de la Kasperovțî — cea mai puternică din regiunea Ternopol. Cu apariția ei, cursul a scăzut și rîul mîndru a început să se transforme într-o mlaștină care poate fi trecută prin vad.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

Nistru , resurse acvatice

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1904
Populaţia:
731 locuitori

Alexeevca este un sat şi comună din raionul Edineţ. Alexeevca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Alexeevca este amplasat pe coline, la o distanță de 10 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, la 15 km de oraşul Edineţ şi la 214 km de Chișinău, în apropierea satelor Branişte şi Feteşti. Sînt cinci localităţi din Republica Moldova care poartă acelaşi nume – Alexeevca. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 731 de oameni. Satul a fost atestat documentar în anul 1904.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.