Go to section: Nature and tourism
08 june 2018, 15:00 Water resources views 10116
Focarul de poluare a rîului Bîc, depistat la Bulboaca, a fost înlăturat (Foto, Video)
08 june 2018, 15:00 Water resources views 10116

Focarul de poluare a rîului Bîc, depistat la Bulboaca, a fost înlăturat (Foto, Video)

Grație intervenției Fundației pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava", focarul de poluare a rîului Bîc, depistat în satele Roșcana, Bulboaca și Gura Bîcului a fost înlăturat.

Organizația nonguvernamentală a alertat autoritățile competente din Anenii Noi acum două săptămîni, cînd a descoperit că în gura de vărsare rîului Bîc apa este foarte poluată, avînd o culoare întunecată și un miros specific. Sursa de poluare a constituit-o o țeavă prin care erau deversate deșeuri. În urma sesizării depuse, întreprinderea municipală "Apă-Canal" Anenii Noi a întreprins măsurile de rigoare.

„Ni s-a întîmplat un accident, a ars un cablu de alimentare de 10.000 de volți. Ulterior, am găsit un specialist la Chișinău, au înlocuit cablul, iar Stația de tratare a apelor uzate a fost repusă în funcţiune. La momentul dat, Stația funcționează normal și în rîul Bîc nu este deversat nimic. În ultimii 4 ani nu au existat astfel de probleme. În acest an, cablul de alimentare al stației s-a defectat. Cablurile sînt vechi, trebuie să fie schimbate, dar nu există mijloace financiare pînă cînd pentru asta", a relatat pentru Noi.md Ivan Chiperi, energetician la „Apă-Canal" Anenii Noi.

Președintele Fundației „Ecodava", Oleg Sclifos, a salutat intervenția organelor competente. El a precizat că situația va fi în continuare monitorizată, pentru a nu admite apariția unor noi surse de poluare.

„Am fost auziți la timp și vedem deja un rezultat mult mai bun. Știm că pe cursul rîului Bîc sînt mai multe probleme de acest gen, vom monitoriza foarte atent situația pentru că nu ne este indiferent acest rîu de importanță națională. Ori de cît ori vom găsi abateri, focare de poluare, vom alerta organele competente", a menționat Oleg Sclifos.

Source: noi.md

Keywords:

riuri , Bîc , poluare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
242 locuitori

Cobîlea este stație de cale ferată în cadrul comunei Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. Stația de cale ferată este situată în valea rîului Ciorna, la o distanță de 16 km de oraşul Şoldăneşti şi la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia stației de cale ferată constituia 242 de oameni. Stația de cale ferată Cobîlea a apărut în anul 1892.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.