Go to section: Nature and tourism
26 may 2012, 10:15 Nature and tourism views 5482
26 may 2012, 10:15 Nature and tourism views 5482

A fost inaugurat primul traseu ecoturistic în Parcul Naţional Orhei

Primul traseu ecoturistic care uneşte Casa-Muzeu "Alexandru Donici" şi Mănăstirea Curchi, a fost inaugurat, pe 25 mai, în spaţiul viitorului Parc Naţional Orhei, de ziua europeană a parcurilor. Traseul a fost marcat cu panouri informative, care descriu rarităţile şi harta acestui traseu, precum şi patrimoniul natural al primului Parc Naţional.

De asemenea, oamenii din aceste localităţi şi turiştii vor beneficia de locuri special amenajate pentru odihnă.

Lazăr Chirică, viceministru al Mediului, a menţionat, în cadrul evenimentului de inaugurare, că, pe lîngă beneficiile socio-economice şi ecologice, Parcul Naţional Orhei va contribui la păstrarea patrimoniului natural şi cultural prin măsuri de reabilitare a monumentelor culturale, organizare a festivalurilor folclorice şi alte activităţi culturale. În opinia autorităţilor, crearea Parcului va permite stoparea degradării ecosistemelor forestiere, tăierilor ilicite de pădure, deteriorării păşunilor şi pădurilor, precum şi gestionarea durabilă şi promovarea agriculturii ecologice şi ecoturismului.

Potrivit lui Alexandru Rotaru, manager de proiect la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, crearea Parcului Naţional va oferi soluţii pentru problemele sociale şi economice cu care se confruntă comunităţile din acest spaţiu. Totodată, dezvoltarea ecoturismului, extinderea traseului "Drumul vinului" şi a posibilităţilor de cazare în zona Parcului Naţional Orhei vor spori atractivitatea zonei pentru turişti.

Parcul Naţional Orhei ocupă o suprafaţă de 33,8 mii hectare din codrii Moldovei şi cuprinde 18 comune din patru raioane - Orhei, Străşeni, Călăraşi şi Criuleni. Parcul va beneficia de un regim special de ocrotire şi conservare, pentru că pe teritoriul acestuia există specii de plante şi animale sălbatice, elemente şi formaţiuni cu valoare ecologică, ştiinţifică şi culturală deosebită. Crearea primului Parc Naţional face parte din Planul de acţiuni şi Strategia naţională de conservare a diversităţii biologice a Republicii Moldova.

Proiectul este implementat de PNUD, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Fondului Global de Mediu, cu un buget total de 990 mii de dolari american.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1888
Populația:
776 locuitori

Clococenii Vechi este un sat din cadrul comunei Balatina, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Glodeni şi la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 776 de oameni. Satul Clococenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1888.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.