Go to section: Nature and tourism
10 september 2020, 16:00 Water resources views 5820
Declarația: Moldova ar putea să se confrunte cu penuria de apă potabilă
10 september 2020, 16:00 Water resources views 5820

Declarația: Moldova ar putea să se confrunte cu penuria de apă potabilă

Pînă la finele anului 2020 va fi finalizată construcția celui de-al patrulea hidroagregat al Centralei hidroelectrice de pe Nistru, iar introducerea în exploatare a acestuia este preconizată pentru prima jumătate a anului viitor.

Săptămîna trecută o delegație a persoanelor oficiale din Ucraina a vizitat Centrala hidroelectrică de pe Nistru în vederea familiarizării cu mersul construcției noului bloc, relatează logos.press.md

Potrivit ministrului interimar al Energeticii al Ucrainei Olga Buslaveț, în perspectivă Centrala hidroelectrică de pe Nistru urmează să devină cea mai mare hidrocentrală cu acumulare prin pompare din Europa și a șasea din lume. Finalizarea construcției noului hidroagregat, în primul rînd, va face posibilă utilizarea energiei electrice ieftine noaptea pentru pomparea apei în rezervorul superior. Astfel, va fi posibilă funcționarea centralelor nucleare noaptea, iar ziua - furnizarea energiei electrice marilor întreprinderi.

Cu toate acestea, funcționarea Complexului hidroenergetic de pe Nistru ridică întrebări în rîndul ecologilor, specialiștilor în energie, economiștilor și politicienilor din Ucraina și Moldova. Rîul Nistru își are originea în Carpați și traversează întreg teritoriu al Moldovei. Negocierile la nivelul guvernelor au avut loc de mai multe ori. În ultimii ani, construcția a fost oprită și reluată de cîteva ori din cauza problemelor de mediu. Problema este relevantă și pentru Ucraina și, în special, pentru Moldova, deoarece astăzi Nistrul asigură pînă la 70% din necesitățile țării noastre în apă potabilă.

Centrala hidroelectrică (CHE) de pe Nistru este situată în apropierea orașului Novodnestrovsk, regiunea Cernăuți, la șase kilometri de la frontiera Moldovei. Complexul este format din două rezervoare situate la înălțimi diferite. Într-o formă simplificată, schema de funcționare a Centralei arată astfel: atunci cînd în țară există un exces de energie electrică, acesta este cheltuit astfel încît turbinele să pompeze apa de jos în sus. Și cînd sarcina scade, apa este direcționată prin unitățile hidraulice către rezervorul inferior, generînd electricitate. Stația este un mecanism puternic pentru reglarea echilibrului producției și consumului de energie electrică în sistemul energetic al Ucrainei.

Capacitatea de proiectare a CHE de la Novodnestrovsk este de 2268 MW (șapte hidroagregate cu capacitatea de 324 MW fiecare). Un hidroagregat este un sistem format din turbină și generator; acesta poate fi folosit atît pentru pomparea, cît și pentru evacuarea apei. Construcția stației care se află în proprietatea Companiei publice Ukrhidroenergo a fost inițiată în 1983. Conform unui plan preliminar, finalizarea construcției întregului complex este preconizată pînă în 2028.

În decembrie 2015, a fost lansat cel de-al treilea hidroagregat. Adică acum apa este pompată de trei hidroagregați, în total vor fi șapte. Potrivit mass-media ucrainene, construcția celui de-al patrulea va costa 4,5 miliarde de grivne (171 milioane de dolari), iar valoarea totală a construcției va fi de aproximativ 2 miliarde de dolari.

Directorul Asociației Internaționale Eco-Tiras a Păstrătorilor Rîului Nistru Ilie Trombițchi a remarcat pentru LP: „Există multe documente internaționale în care se stipulează că țările ar trebui să coopereze în domeniul ecologiei. Iar Convenția Europeană privind Protecția și Utilizarea Cursurilor de Apă Transfrontiere prevede în mod expres că utilizarea apelor trebuie să fie echitabilă și sigură. Din punct de vedere tehnic, funcționarea CHE la capacitate maximă este posibilă dacă Moldova va oferi în arendă cele 19,2 hectare de pe malul său. Atunci Ucraina va putea ridica nivelul apei din rezervor cu încă 7-8 metri. Cu toate acestea, atingerea capacității maxime a centralei va provoca oscilația nivelului de apă în rîu, ceea ce va duce la degradarea și distrugerea ecosistemelor din Nistrul inferior. Vor dispărea zeci de specii de plante, pești și păsări. Vor fi cheltuieli economice uriașe pentru obținerea apei potabile în mai multe localități, inclusiv la Chișinău".

Trei ani în urmă, în octombrie 2017, ecologiștii, specialiștii în energie, economiștii și experții în mediu din Moldova au semnat o scrisoare deschisă în a fost care exprimată poziția lor cu privire la negocierea unui Acord privind funcționarea Complexului hidroenergetic de la Nistru. Această scrisoare a fost expediată în adresa Guvernului Moldovei și Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, Comisiei Europene (Direcția Generală pentru Mediu), Secretariatului Comunității Energetice, Delegației Comisiei Europene în Moldova, Ambasadei SUA în Moldova, celei a Germaniei, României, Marii Britanii, Suediei și Austriei, Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internațional și altor organizații internaționale. Scopul scrisorii deschise este de a atenționa asupra situației de mediu extrem de periculoase în bazinul rîului Nistru. Mai mult, în 2017, negocierile privind încheierea unui Acord privind funcționarea Complexului hidroenergetic de pe Nistru între Moldova și Ucraina s-au intensificat (textul original al Acordului a fost elaborat pînă în 2013). Autorii scrisorii deschise au sugerat să se aștepte și să se perfecționeze proiectul de Acord.

„Pînă în prezent, Acordul nu a fost semnat și nu s-a reușit să se ajungă la o înțelegere cu privire la reglementarea nivelului apei în Nistrul inferior celui de-al doilea baraj. Și Moldova nu are prea multe opțiuni - să fie de acord sau să nu fie de acord cu închirierea malului său. Ni se impun condiții. Cred că vor fi unele modificări la textul Acordului, după care acesta va fi semnat de Guvernul nostru. Poate că acest lucru se va întîmpla în viitorul apropiat, după alegerile din noiembrie. Mă tem că interesele Moldovei nu vor fi luate în considerare. Astăzi opinia publică este deja formată și oamenii sînt bine informați despre construcția CHE și despre consecințele acesteia pentru ecologia rîului Nistru. Totuși, situația în ansamblu rămîne neclară: intenționează sau nu Ucraina să continue construcția Complexului hidroelectric? Pentru noi nu are importanță cîte hidroagregate vor exista. Important este că, în cazul construcției noilor baraje nivelul apei în rezervor va crește și, drept urmare, deversarea apei în Nistru va scădea. Din păcate, nu avem informații exacte despre rezultatele negocierilor, componența comisiei din partea moldovenească se schimbă constant, de fiecare dată vin oameni noi care nu sînt familiarizați cu specificul funcționării hidrocentralelor cu acumulare prin pompare, susține Ilie Trombițchi.

Experții, cu care am reușit să discutăm în timpul pregătirii publicației, menționează că autoritățile moldovene au încercat în repetate rînduri să convingă Kievul să renunțe la construcția Complexului hidroelectric de pe Nistru. În aprilie 2019, în urma negocierilor în cadrul Comisiei moldo-ucrainene pentru dezvoltarea durabile a bazinului fluviului Nistru s-a adoptat decizia privind suspendarea construcției Complexului hidroelectric. Atunci părțile au subliniat că conservarea ecosistemului bazinului Nistrului este o prioritate pentru țările noastre.

Președintele filialei Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova Vladimir Garaba și-a exprimat, de asemenea, opinia cu privire la această problemă.

„Potrivit informațiilor mele, după suspendarea construcției Complexului hidroelectric în primăvara anului trecut nu au fost semnate documente noi. Dar, ținînd cont de evenimentele recente și lansarea celui de-al 4-lea bloc, nu este clar dacă partea ucraineană a abandonat ideea de a construi o cascadă de baraje și de a ridica nivelul apei în rezervor. Orice interferență cu cursul normal al rîului va avea efecte negative. Moldova va primi doar apă procesată de hidrocentrale din Ucraina. Astăzi Apă-Canal Chișinău captează apa la Vadul lui Vodă, aici adîncimea Nistrului este de 8,5-9 metri. O micșorare a volumelor de apă va duce la o scădere a nivelului cu 1-2 metri. Va trebui să reconstituim instalațiile de captare a apei. Chișinăul și Moldova ar putea să se confrunte cu penuria de apă potabilă, de fapt vom fi complet dependenți de partea ucraineană. Temperatura apei la fundul rîului secat va crește, ceea ce va încuraja dezvoltarea bacteriilor. Adică vom pierde cea mai mare parte a apei, ceea ce va duce din nou la pierderi economice", a spus Garaba.

Source: logos.press.md

Keywords:

apa , Nistru , resurse acvatice

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
979 locuitori

Parcani este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Parcani și Voloave. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Soroca și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 979 de oameni. Satul Parcani a fost menționat documentar în anul 1610.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.