Ţînţăreni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţînţăreni și Creţoaia. Satul Țînțăreni este situat la o distanță de 10 km de orașul Anenii Noi și la 33 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2867 de oameni. Prima atestare a satului Ţînţăreni a fost în 1659 (cu numele de Luțeni).
Read more-
All news
111
- You were writing 111
- Shows 111
- We are the Moldavians 111
- Culture 111
- Nature and tourism 111
- Moldography 111
- Catechism 111
- Celebrities 111
- Children 111
- Cities and villages of Moldova and Diasporas 111
- Music 111
- Cuisine 111
- Dictionary 111
- History 111
- Moldovan Diaspora 111
- Health 111
- Humor 111
- Kaleidoscope 111
- Moldovan reality 111
- Settlements of the Republic of Moldova 111
- Sport 111

-
Popasurile drumeţiilor noastre
-
Intrarea în UE fără un certificat de vaccinare ar putea…
-
Defileul Trinca – o comoară care trebuie ocrotită (Vide…
Sat, 16 January, 2021, 11:00
1211 Views
Mafia lemnului în R.Moldova nu este de azi sau de ieri, dar de ani buni – declarație
![]() |
Moldova are nevoie de o strategie națională de apărare a fondului forestier care să prevadă măsuri mai drastice îndreptate împotriva defrișărilor ilegale și businessului cu masa lemnoasă.
De această părere este președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică Ecodava, Igor Sîrbu, care a relatat pentru Noi.md că problema defrișărilor ilegale în pădurile din țară persistă de ani buni, iar consecințele grave ale abuzurilor comise le vom resimți încă mult timp. Comentînd declarațiile deputatul Radu Marian, precum că doar anul 2019, s-au tăiat ilegal cel puțin 192.000 metri cubi de lemn, echivalentul suprafeței sectorului Rîșcani din capitală, activistul civic a menționat că astfel de ilegalități se produc sub protectoratul funcționarilor publici și a politicienilor.
"Mafia lemnului în pădurile din R.Moldova nu este de astăzi, dar de ani buni. Cel mai mare dezmăț a avut loc în perioada anilor 2008 - 2018 , cînd Ministerului Mediului împreună cu Moldsilva și Inspecția Ecologică erau complici la defrișările ilegale, așa era situația din partid la momentul dat. Toți șefii instituțiilor responsabile de monitorizarea acestui proces erau din același partid. Inclusiv în Chișinău s-au comis astfel de ilegalități, unde cu toții cunoaștem că au fost înstrăinate multe terenuri din zonele verzi pentru contrucții. În mare porte companiile de construcții fiind protejate de funcționarii publici și politicieni, membri de partid, colegi inclusiv a dlui raportor Radu Marian. Pe lîngă asta, și pădurarii nu o singură dată au dat de știre că oamenii de la sate taie copaci în mod abuziv", a relatat Sîrbu.
Activistul spune că spre regret monitorizarea defrișărilor neautorizate în pădurile din țară este un proces complicat și din cauza echipării deficitare a pădurarilor. "Pădurarii trebuie cumva să fie echipați, dotați cu arme, echipament și automobile ca să poată face raiduroile în păduri și ține situația sub control", spune Sîrbu.
El propune ca pedepsele pentru tăierilor ilegale să fie inăsprite, iar controlul asupra instituțiilor responsabile de gestionarea fondului forestier să fie intensificat.
"Ar trebui înăsprită pedeapsa pentru cei care taie pădurea nejustificat: și pentru cetățeni, și pentru șefi de instituții. Toate aceste măsuri pot fi adoptate în cadrul unei strategii naționale de apărare a fondului forestier, la nivel de stat, unde să fie implicate toate organele și agențiile responsabile de domeniu. O altă măsură ar fi identificarea terenurilor agricole degradate și potențial poluate, terenurile despădurite în urma defrișărilor ilegale care pot face obiectul unor noi împăduriri. E nevoie de un program național de împădurire masivă a tuturor terenurilor posibile din această categorie. În 2020 a fost inițiat un astfel de proiect. Doar în capitală, la inițiativa primarului, au fost plantați 100 de mii de pomi în diferite zone ale orașului", mai afirmă Igor Sîrbu.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:

Новые правила въезда в Республику Молдова
Украина оставила Молдову в списке стран «красной зоны»
Майя Санду приглашает к дискуссии проживающих в Италии граждан Молдовы
Горнолыжные курорты Италии остаются закрытыми
Новые правила въезда граждан Молдовы в Эстонию
Список государств, по прибытии из которых в Республику Молдова требуется режим самоизоляции



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)