Go to section: Nature and tourism
27 january 2022, 16:00 Nature and tourism views 2429
Danemarca ar putea renunța la toate restricţiile anti-COVID-19
27 january 2022, 16:00 Nature and tourism views 2429

Danemarca ar putea renunța la toate restricţiile anti-COVID-19

Danemarca intenţionează să anuleze toate restricţiile interne anti-COVID-19 de la 1 februarie, în pofida unui număr record de infectări noi, considerînd că acoperirea vaccinală a populaţiei daneze este suficient de mare în faţa severităţii mai reduse a îmbolnăvirilor provocate de varianta Omicron a noului coronavirus, a anunţat Guvernul de la Copenhaga într-o scrisoare adresată miercuri Parlamentului ţării.

Decizia a fost luată de autorităţile daneze la cîteva zile după ce anunţuri similare au fost făcute săptămîna trecută de Marea Britanie, Irlanda şi Olanda, în ciuda numerelor mari de infectări cu Omicron înregistrate în Europa, relatează Digi24.ro.

"Doresc ca includerea COVID-19 în categoria bolilor ameninţătoare pentru societate să fie suprimată începînd de la 1 februarie 2022", a declarat ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke, fapt care ar duce, de facto, la anularea tuturor restricţiilor naţionale aflate în prezent în vigoare, precum purtarea măştii sanitare şi închiderea mai devreme a barurilor şi a restaurantelor.

Guvernul danez doreşte să menţină doar pentru încă patru săptămîni anumite restricţii privind pătrunderea pe teritoriul ţării, precum obligativitatea realizării de teste anti-COVID-19 şi plasarea în carantină, în funcţie de ţara de provenienţă.

Danemarca a relaxat deja restricţiile în urmă cu două săptămîni, după un lockdown de o lună, permiţînd redeschiderea cinematografelor şi a sălilor de concerte, însă anumite reglementări sînt încă în vigoare, precum orare limitate de funcţionare pentru restaurante şi purtarea obligatorie a măştii sanitare, reaminteşte Reuters.

În scrisoarea adresată Parlamentului de la Copenhaga, ministrul Magnus Heunicke afirmă că Guvernul din care face parte intenţionează să urmeze recomandările formulate marţi de un comitet de experţi, care s-au pronunţat în favoarea anulării tuturor restricţiilor interne la 1 februarie.

Decizia Guvernului, care va trebui să fie însă aprobată şi de Parlament, va reprezenta cea mai amplă relaxare a restricţiilor adoptate împotriva COVID-19 în rîndul ţărilor nordice.

Cluburile de noapte vor putea să se redeschidă şi restaurantele să vîndă alcool după ora locală 22:00, iar clienţii nu vor mai fi obligaţi să prezinte certificatul de vaccinare la intrare. Călătorii vor putea să urce în autobuze fără să mai poarte măşti sanitare, iar magazinele vor putea să anuleze restricţia privind numărul clienţilor acceptaţi simultan în incintele lor.

Cu peste 46.000 de cazuri noi de COVID-19 confirmate marţi, rata de infectare este încă foarte mare în această ţară, însă "evaluarea noastră actuală este că epidemia va atinge în curînd punctul ei maximal", a precizat acelaşi ministru danez pe Twitter.

"Avem un bun control asupra ratei de spitalizare, graţie unei combinaţii ce constă în cei 3,5 milioane de danezi care s-au vaccinat cu doze 'booster' şi natura mai puţin severă a variantei Omicron", a adăugat el.

Aproape 60% dintre cei 5,8 milioane de danezi au primit deja doza "booster" a unor vaccinuri anti-COVID-19, un obiectiv ce a fost atins cu o lună mai devreme decît calendarul avut în vedere de autorităţile sanitare din această ţară.

Numărul spitalizărilor provocate de COVID-19 a continuat să crească în ultimele zile şi a depăşit pragul de 900 de pacienţi, însă specialiştii danezi consideră că sistemul naţional de sănătate este capabil să facă faţă acestor solicitări.

De asemenea, Agenţia naţională pentru sănătate din Danemarca a anunţat că aproximativ 35% dintre persoanele internate în prezent cu COVID-19 se află în spitale din cauza altor patologii.

Source: www.digi24.ro

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
3041 locuitori

Căinarii Vechi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Floriceni și Căinarii Vechi. Localitatea se află la distanța de este 25 km de oraşul Soroca şi la 151 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3041 de oameni Satul Căinarii Vechi a fost menționat documentar în anul 1570.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.