Evenimentul cultural „Gustul Moldovei” a fost organizat la Maastricht

Evenimentul cultural „Gustul Moldovei” a fost organizat la Maastricht

La 27 aprilie 2015 grupul de inițiativă "Noroc Olanda" a organizat în orașul Maastricht evenimentul „Gustul Moldovei" (Taste of Moldova).

Scopul evenimentului a fost de a consolida interacțiunea între membrii comunității moldovenilor din Regatul Țărilor de Jos, precum și de a promova tradițiile culturale și culinare ale Republicii Moldova în statul de reședință. Totodată, evenimentul a servit drept platformă pentru sărbătorirea Zilei Drapelului Republicii Moldova.

În cadrul evenimentului au fost servite mîncăruri tradiționale pregătite de reprezentanții comunității și degustate vinurile moldovenești oferite de către misiunea diplomatică de la Haga. Programul cultural al evenimentului a inclus organizarea unui concurs gastronomic de pregătire a bucatelor tradiționale, interpretarea la vioară a cînticelor populare și dansuri naționale moldovenești.

Grupul de inițiativă "Noroc Olanda" care a fost organizatorul de bază al evenimentului are drept scop de a facilita socializarea și iniția activități în comun pentru moldovenii din Olanda și Moldova, precum și de a lansa diverse proiecte socio-culturale și economice, sau de a se implica activ în susținerea acestora.

Reamintim că Oficial în Olanda nu există asociații obștești ale diasporei noastre. În decembrie 2012 a fost înființat un grup de inițiativă al originarilor din Republica Moldova „NorocOlanda.nl", care a atras un număr mare de susținători, inclusiv prin situl omonim de internet. O platformă populară de comunicare o reprezintă și grupul de pe Facebook cu denumirea sugestivă „Moldovenii din Olanda".

Numărul cetățenilor moldoveni aflați în Olanda este de circa trei sute de persoane. Este un număr relativ mic, însă unul real și foarte aproape de statisticile oficiale oferite de autoritățile olandeze. Specificul Olandei este că numărul celor aflați ilegali este extrem de mic. Olanda gestionează foarte strict acest fenomen și nu tolerează șederea migranților ilegali. Există mai multe motive care explică de ce țara lalelelor nu este o destinație preferată pentru migranții din Republica Moldova. Pe lîngă beneficiile sociale mari oferite de statul olandez, există un număr mare de cerințe tot mai viguroase de ședere și integrare ulterioară în societatea de aici. Acest lucru îi face pe mai mulți migranți să prefere alte destinații decît Olanda.

Potrivit datelor estimative în Olanda și-ar face studiile peste o sută de studenți originari din Republica Moldova. Acest număr este în continuă creștere. Aproape două sute de conaționali sînt stabiliți cu traiul permanent sau muncesc în Olanda.

Source: www.mfa.gov.md

Keywords:

moldovenii , diaspora , Olanda , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
1170 locuitori

Clişova este un sat şi comună din raionul Orhei. Clişova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Orhei și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1170 de oameni. Satul Clișova a fost menționat documentar în anul 1670.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.