21 september 2015, 17:15 Moldovan Diaspora views 10279
Două restaurante din Londra își alintă clienții cu vinuri recomandate de un somelier moldovean
21 september 2015, 17:15 Moldovan Diaspora views 10279

Două restaurante din Londra își alintă clienții cu vinuri recomandate de un somelier moldovean

A început să deslușească tainele artei vinului pe când era elev la colegiu, și-a dorit să devină somelier și a făcut cursuri de specialitate în străinătate, iar acum este expertul a două localuri din Londra, care au un sortiment de vinuri de pe toate continentele lumii.

După ce a muncit mai mult timp în restaurante din Chișinău și Moscova, Rodion Prodan a decis să se dezvolte profesional în Marea Britanie. Și-a căutat pe internet un apartament în care să stea cu chirie, a aplicat CV-ul la câteva oferte de muncă și s-a pornit decis să-și facă carieră la Londra.

În scurt timp, a fost angajat ca somelier la o renumită cramă, „Vinoteca Win Shop & Bar”, unde zeci de clienți vin zilnic să-și cumpere o sticlă de vin sau să ia cina, servind la masă un pahar de vin bun. Rodion este cel care le recomandă englezilor ce băutură să-și aleagă, în funcție de mâncarea comandată din meniu, le servește vinul și le oferă informații despre proveniența și caracteristicile băuturii selectate.

Ofertă de 300 de vinuri

„Îmi place să lucrez în așa gen de localuri. Au și wine shop unde poți să intri fugitiv pentru a cumpăra o sticlă, ori să descoperi vinuri noi, servind cina pe loc. Crama are mare succes la publicul englez amator de vinuri. În listă avem aproximativ 300 de tipuri de vin din țări diferite și din emisfere diferite. Am practic o hartă întreagă de desfășurat oaspeților. Este impresionant să fii somelier”, spune Rodion Prodan.

Mulți dintre clienți calcă permanent pragul cramei, pentru că expertul moldovean îi ghidează perfect ce vin să-și aleagă. „Pozițiile se schimbă des, dar întotdeauna avem la pahar câte patru vinuri albe, roșii și pentru desert și câte două spumante și digestive. Adică, oaspeții nu se plictisesc cu aceleași gusturi”, precizează somelierul.

Cunoștințele moldoveanului în arta vinului sunt solicitate și la „Oxo Tower Restaurant”, un alt local din Londra, unde Rodion lucrează ca somelier.

Studii la Moscova și Londra

Chiar dacă muncește în domeniu, interacționează zilnic cu diverși clienți și participă la degustări, tânărul mizează pe o pregătire profesională continuă „pentru că cea mai bună investiție este în propria persoană”, motivează Rodion. Pentru a deveni un expert de nivel internațional în arta vinului, vrea să treacă treptat toate etapele de studii.

„Ținând cont că în anii 2000, până la embargoul impus de Rusia, ramura vitivinicolă din R. Moldova era în plină dezvoltare, m-am orientat spre Colegiul de Vinificație și Viticultură din Chișinău. Pas cu pas a apărut ideea de a încerca un curs internațional. Primele studii de somelier au fost la Moscova, ulterior am luat diploma de WSET Intermediar level 2 la Londra și până la Anul Nou vreau să finisez WSET level 3, enumeră Rodion Prodan toate etapele de studii pe care le-a trecut până acum.

Deși cursurile sunt cu plată, investiția merită, adaugă tânărul.

Vinurile moldovenești au potențial

După ce a muncit ca somelier la Moscova în renumitele restaurante din „Novikov-Group” și a ajuns expert în cramele londoneze, Rodion regretă că nu le poate recomanda clienților și vinuri moldovenești, pentru că acestea sunt bune, dar nu se regăsesc în sortimentul de sute de băuturi pe care le propun localurile.

„Vinurile din țara noastră au potențial mare și e nevoie de pus accentul pe promovare. Trebuie să muncim pentru a aduce vinurile moldovenești pe harta internațională. Eu sunt deschis pentru colaborări și pot să-mi aduc contribuția la implicarea vinului nostru pe piața din Marea Britanie”, punctează Rodion.

Ori de câte ori are ocazia, tânărul le vorbește străinilor despre R. Moldova ca țară cu tradiții în vinificație și îi încurajează pe amatori să viziteze vinăriile noastre. 

Source: ziarulnational.md

Keywords:

restaurant , vin , moldovenii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1875
Populația:
186 locuitori

Odaia este un sat din cadrul comunei Șișcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 186 de oameni. Satul Odaia a fost menționat documentar în anul 1875.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.