Bucătăreasa cu afacere în Dublin

Bucătăreasa cu afacere în Dublin

„Ca acasă" // Bucatele tradiționale moldovenești pot fi comandate la orice petrecere organizată în Irlanda

O tânără din R. Moldova a reușit să-și facă loc pe piața serviciilor de catering din orașul Dublin și acum gestionează o mică afacere de succes. De aproape trei ani, Veronica Mironică face sărbători „ca acasă" pentru românii și basarabenii migranți din Irlanda, livrându-le la diverse evenimente bucate tradiționale. Mai nou, chiar și cetățeni irlandezi, polonezi sau italieni ajung să fie cuceriți de sărmăluțele sau plăcintele moldovenești.

Veronica Mironică nu cunoștea prea multe în arta gătitului atunci când i-a venit ideea să deschidă în Irlanda o firmă care să ofere servicii de catering cu o gamă variată de preparate reci și calde din bucătăria moldovenească. Gătitul era doar o pasiune apărută din dorința de a-și surprinde familia cu ceva gustos.

Inițiativă riscantă

În 2013 am născut a doua fetiță și mă plictiseam să stau toată ziua acasă. Mă tot gândeam ce se poate de făcut. Am zis că le pot fi de ajutor femeilor care sunt toată ziua la serviciu, iar la sfârșit de săptămână au o sărbătoare în familie și trebuie să gătească o masă copioasă, așa cum e la noi la moldoveni, dar sunt atât de obosite. Am plasat anunțuri pe un site de socializare că pregătesc bucate la comandă și așa a început totul", își amintește tânără cum a lansat afacerea.

Deși familia și prietenii au fost sceptici la început, Veronica nu a renunțat la idee și în scurt timp au apărut și clienții. După un an de activitate, serviciile de catering cu bucate tradiționale moldovenești – o premieră pentru orașul Dublin, au devenit solicitate. Clienții au făcut recomandări și Veronica a ajuns să pregătească bucate pentru cumetrii și nunți cu zeci de invitați.

Investiții

Tânăra povestește că nu a avut nevoie inițial de mari investiții. Cumpăra din banii proprii doar produsele pentru prepararea bucatelor, dar își recupera investiția imediat după ce livra comanda. Din banii câștigați suplimentar, Veronica a procurat veselă pentru deservirea viitoarelor banchete.„Când am avut primele comenzi pentru petreceri cu 30 de persoane, am avut emoții mari. Mă gândeam că nu reușesc singură, că nu va fi la timp comanda, iar acum nu mă stresez nici când gătesc pentru o sută de oameni. Îmi ajung două zile pentru pregătiri", povestește Veronica.

Când își amintește de locurile de muncă pe care le-a avut după ce s-a mutat cu familia în Irlanda, tânără oftează ușurată și spune încrezută că nu-i atât de greu să gestionezi o firmă de catering. Începând cu anul 2007, tânăra a încercat aproape toate muncile accesibile pentru migranți în Dublin: a fost și babysitter, a făcut și curățenie, și-a încercat forțele într-un fast-food, totul după ce absolvise la Chișinău Facultatea de Relații Internaționale. Astăzi, Veronicăi nu-i pare rău că și-a făcut o afacere din pasiunea de a găti.

Colaborare cu restaurante irlandeze

Între timp, Veronica Mironică a reușit să încheie mai multe contracte de colaborare cu restaurante din Irlanda. Acestea pun la dispoziția clienților moldovencei sălile de banchete, iar compania de catering livrează mâncarea.

„Este o colaborare avantajoasă pentru toate părțile. Restaurantele percep taxa pentru arenda sălilor, eu pregătesc bucatele, iar clienții mei sunt mulțumiți că le-am găsit un local unde să-și facă o sărbătoare frumoasă cu mâncare „ca la mama acasă". Mă bucur enorm când reușesc să-i uimesc și pe străini cu bucatele noastre. Am avut clienți ruși, polonezi, italieni și chiar le-au plăcut sarmalele, plăcintele și „șuba" noastră", zâmbește bucătăreasa.

Două ajutoare

În prezent, Veronica Mironică are angajate în compania sa de catering două persoane care o ajută la prepararea bucatelor și la decorul meselor. Firma mai colaborează cu un tânăr care face aranjări deosebite din fructe.

„Planific să mai angajez un bucătar, dar nu caut neapărat o persoană cu studii în domeniu. Important este să muncească cu pasiune și să priceapă în arta culinară așa cum este în cazul meu", punctează Veronica. Având ajutoare de nădejde, femeia nu a abandonat afacerea nici după apariția celui de-al treilea copil în familie.

Tânăra se mândrește că reușește să participe și la evenimente oficiale în cadrul cărora sunt promovate bucatele tradiționale moldovenești. De exemplu, la „Târgul Ambasadelor" care a avut loc anul trecut în Dublin, firma Veronicăi a pregătit bucate pentru masa Ambasadei României în Irlanda. Iar de Anul Nou, compania a fost sponsor în cadrul evenimentului numit „Moldova Vision".

O nouă afacere pentru soț

Spre sfârșitul lunii februarie, tânăra familie din R. Moldova intenționează să deschidă un magazin în orașul Dublin, unde se vor vinde fructe și legume, dar și mâncare pentru un prânz ușor. Noua afacere va fi gestionată de soțul Veronicăi, care a lucrat până acum la o tipografie.

„Magazinul va avea și o bucătărie mare unde eu voi prepara bucatele pentru comenzile firmei de catering. Nu voi mai găti acasă", adaugă Veronica.

Tinerii își fac planuri mari de viitor, toate visele fiind legate de capitala Irlandei. Chiar dacă au o locuință în Chișinău, Veronica afirmă că nu se vede acasă. Nostalgia o mai domină doar atunci când se gândește la mama sa, rămasă în localitatea de baștină – Ciuciuleni din raionul Hâncești.

Source: ziarulnational.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1550
Populaţia:
2045 mii locuitori

Mateuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Mateuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanţă de 8 km de oraţul Rezina ţi la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2045 de oameni. Satul Mateuţi este menţionat documentar la 3 aprilie 1550.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.