23 february 2016, 10:03 Moldovan Diaspora views 7536
Moldova a fost inclusă în curricula Universității din Maastricht (Foto)
23 february 2016, 10:03 Moldovan Diaspora views 7536

Moldova a fost inclusă în curricula Universității din Maastricht (Foto)

Se întîmplă mai rar ca despre țara noastră să ajungă să studieze studenți din alte țări ale lumii. Astăzi însă am primit o veste bună tocmai din Țările de Jos. Moldoveanca Dorina Baltag ne-a adus la cunoștință că studenții anului II, de la specializarea Studii Europene, de la Facultatea Științe Politice a Universității de la Maastricht au posibilitatea să aleagă să analizeze Republica Moldova drept studiu de caz. Pentru că este lector la această facultate, pentru prima dată în cei 10 ani ai acestui curs, Republica Moldova ajunge să fie introdusă în curriculă.

După cum afirmă Dorina Baltag, această performanță a fost atinsă grație insistenței sale, dar și a evenimentelor politice de diferită natură, care se perindă de-a lungul ultimilor ani, în țara noastră:

„Fiecare dintre lectori are în profilul său de expertiză, inclusiv și câteva țări se specializează. În cazul meu, e vorba de Moldova, Ucraina și Belarus. Coordonatorul de curs a selectat Belarus pentru curriculă. Eu însă, am insistat, argumentat, că pentru studenții noștri Moldova va fi un studiu de caz interesant. Trebuie să recunosc că o serie de factori precum instabilitatea politică, corupția, protestele și dezvoltarea economică a țării m-au ajutat să argumentez în favoarea opțiunii Moldova."

Pe 17 februarie, lecția deschisă la tema „Republica Moldova: quo vadis democrație?" a fost predată de către E.S. Emilian Brenici, ambasador al Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos. După lecție, studenții au pus în discuție relațiile între Republica Moldova și Uniunea Europeană, fenomenul corupției, conflictul transnistrean, rolul societății civile și a diasporei, precum și posibilitatea apariției unei elite politice noi.

Cursul despre Republica Moldova a fost selectat de către studenți olandezi, germani, belgieni, francezi, britanici, chinezi și italieni. La finalul acestui curs, studenții vor realiza o prezentare și vor scrie o lucrare de cercetare pe subiecte de interes alese de studenți precum: conflictul transnistrean, reformele interne, fenomenul protestelor și relațiile Moldovei cu Rusia și UE.

Aflăm, de asemenea, că în 2016, Universitatea de la Maastricht a fost poziționată pe locul 14 printre 100 universități cu profil internațional în lume conform barometrului Times Higher Education și a urcat pe locul 6 printre 100 universități sub 50 (de ani de activitate).

Source: ea.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
93 locuitori

Pervomaisc este un sat din cadrul comunei Lenin din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Rîbnița și la 136 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2002, populaţia localității constituia 93 de oameni. Satul Pervomaisc a fost înființat în secolul XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.