16 march 2016, 15:33 Moldovan Diaspora views 7253
Moldovenii din Olanda la o şezătoare dedicată Mărţişorului (Foto)
16 march 2016, 15:33 Moldovan Diaspora views 7253

Moldovenii din Olanda la o şezătoare dedicată Mărţişorului (Foto)

Păstrarea valorilor naţionale peste hotarele ţării a fost unul dintre motivele care i-au făcut pe cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi în Olanda să se întrunească la început de primăvară pentru a sărbători Mărţişorul.

Astfel, cu această ocazie, grupul de inițiativă „Noroc Olanda" și Ambasada Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos au organizat la Amsterdam o șezătoare, la care au participat peste 70 de invitați.

Evenimentul a fost deschis de către ambasadorul Moldovei în Olanda, Emilian Brenici, care a subliniat importanța tradițiilor și păstrarea valorilor naționale peste hotarele țării.

Într-adevăr, „valorile naționale sunt unul dintre focarele evenimentului", a subliniat la deschidere Dorina Baltag, inițiatoare a grupului „Noroc Olanda".

„Nu întâmplător evenimentul a fost numit șezătoare, căci potrivit celor care au participat la eveniment, acesta a avut loc conform celor mai frumoase tradiții moldovenești. Cu toții, deși doar pentru o seară, am simțit spiritul și confortul de acasă", a remarcat Irina Zuza, studentă la Universitatea din Mastricht.

Dorina Baltag a menționat pentru TRM.MD că membrii echipei „Noroc Olanda" au reușit să-și impresioneze oaspeții prin iile pe care le-au purtat, dar și prin horele dansate alături de participanți. Iar în centrul atenției au fost desigur cele 70 de mărțișoare confecționate de către fetele din echipa „Noroc Olanda".

Participanții au rămas plăcut surprinși de mărțișoarele primite. „Am avut ocazia să oferim în dar vecinilor câte un mărțișor și astfel să împărtășim tradițiile moldovenești", povestește Viorica Oselschi, moldoveancă stabilită în orașul Haarlem.

Bucatele naționale au fost nelipsite la șezătoarea moldovenilor din Amsterdam, iar interpretul Criss Jeff a fost cel care a încins atmosfera.

Programul șezătorii a inclus și un recital de versuri din partea copiilor conaționalilor noștri stabiliți în Regatul Țărilor de Jos. Ei au încântat publicul cu poezii despre primăvară și mărțișor.

Menționăm că sărbătoarea Mărțișorului este marcată pentru a treia oară de comunitatea de moldovenilor din Olanda.

Source: trm.md

Keywords:

Martisor , Olanda , diaspora

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2836 locuitori

Selişte este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Selişte și Păruceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 78 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2836 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1420.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.