16 september 2017, 14:00 Gustul bucatelor moldovenești în străinătate views 16846
Gustul bucatelor moldovenești în străinătate (Foto)
16 september 2017, 14:00 Gustul bucatelor moldovenești în străinătate views 16846

Gustul bucatelor moldovenești în străinătate (Foto)

Bucatele tradiționale sînt atît de apetisante, încît se bucură de înaltă apreciere și peste hotarele țării. De acest principiu s-au condus mai mulți oameni din Republica Moldova atunci cînd au hotărît să-și inițieze propria afacere, deschizînd restaurante și magazine cu specific moldovenesc în diferite colțuri ale lumii.

Vă prezentăm o listă cu localuri unde poți savura o cină gustoasă, dacă ești peste hotare și îți este dor de mîncarea tradițională.

Restaurantul „Moldova" din România, regiunea Piatra Neamț

În incinta acestui local veți putea savura din produsele culinare moldovenești, sub acompaniamentul muzicii tradiționale. Zile de naștere, banchete și alte evenimente pot fi organizate aici, capacitatea restaurantului fiind de 80 de persoane.

Restaurantul „Lăutarii" din Estonia, orașul Tallinn

Deja de doi ani estonienii gustă plăcinte, zeamă și mămăligă chiar în capitala Estoniei. Localul dispune de 4 săli, avînd în total 60 de locuri, iar în meniu puteți găsi bucate tradiționale şi vinuri moldovenești. Bucătarul este din Republica Moldova, dar este ajutat de un grup de bucătari din Estonia. Clienții localului sînt deserviți de chelnerii care poartă costume tradiționale, confecționate de meșterițe din Moldova.

Restaurantul „Moldova" din SUA, orașul New York

Atunci cînd americanii se plictisesc de fast food și doresc să mănînce ceva cu adevărat delicios, ei fac o vizită la acest restaurant. Proprietarul localului este Radu Panfil, în vîrstă de 37 de ani, originar din Chișinău. Cele mai solicitate bucate sînt deserturile moldovenești și murăturile.

Restaurantul „Moldova" din SUA, orașul Philadelphia

Restaurantul este amenajat în stil tradițional țărănesc, iar ca elemente decorative sînt covoarele țărănești cusute manual din fire de lînă şi poloboacele cu vin. Pe pereți observăm tablourile lui Ștefan cel Mare, imaginea Primăriei Chișinău, ulcioarele din lut ornamentate în stil tradițional, dar și harta geografică a Republicii Moldova. Toți vizitatorii acestui local pot gusta sărmăluțe, colțunași și friptură cu mămăligă.

Restaurantul „Dor" din Rusia, orașul Moscova

Proprietarul restaurantului este Veaceslav Bodolika, solistul trupei „Primer Ministr", originar din Ungheni. Localul este amplasat în inima Moscovei, fiind de proporții imense, cu o amenajare plăcută în stil moldovenesc.

Restaurantul „Moldova" din Coreea de Sud, orașul Seul

Andrei, Eugen și Vlad sînt cei care au inițiat această afacere, pentru a le arăta coreenilor cum arată un meniu sănătos. Chiar dacă restaurantul are tentă tradițională moldovenească, majoritatea clienților sînt localnicii. Costumele tradiționale, muzica și voie bună fac parte din anturajul restaurantului.

Restaurantul „Moldova" din Massachusetts (SUA), orașul Boston

Restaurant este afacerea unui cuplu de moldoveni stabiliți în Statele Unite, creat pentru a-și alina dorul de casă. Pentru că spațiul restaurantului este foarte mic, limitat la 20 de locuri, doritorii de a gusta din bucate moldovenești fac rezervări din timp, mai ales dacă plănuiesc să meargă acolo în weekend.

Restaurantul „Noroc" din Japonia, Tokyo

De-a lungul celor doi ani, localul și-a cîștigat clienți fideli care mereu se întorc cu plăcere. În meniul restaurantului, cei care aleg să se delecteze cu bucate tradiționale moldovenești pot găsi tocăniță de porc, murături, zeamă cu tăiței de casă, plăcinte cu brînză și altele. Localul a fost deschis de Diana Plămădeală-Kurata, moldoveanca care de mai bine de 15 ani este stabilită cu traiul în Japonia.

Restaurantul "Hamburgeria" din Olanda, orașul Maastricht 

Un cuplu din Republica Moldova, Alexandru Bivol şi Dorina Baltag, și-au lansat (15.05.2015) propriul restaurant în Olanda. Olandezii și turiștii orașului au posibilitatea să guste din burgerul numit „The Moldovan" (moldovenesc), acesta avînd în componență pîrjoala după rețeta mamelor noastre, iar ca sos adjica, pregătită ca în Moldova. 

Magazinul «Moldova» din Irlanda

Magazinul «Moldova» este creat de o familie de moldoveni, aflați în Irlanda care bucură diasporacu produsele, pe care le oferă.

Poftă bună!

Totodată, reamintim că informații amănunțite despre bucatele și băuturile tradiţionale moldoveneștiistoria și cultura vinului la moldovenitradiţii şi inovaţii în alimentaţia moldovenilorproduse pentru sănătatereţete culinarebucate de sărbătoarebucate mănăstireştibucate de postconserve de casă și secretele bucătăriei moldovenești pot fi aflate la compartimentul «BUCĂTĂRIA» a proiectului moldovenii.md.

Source: zugo.md

Keywords:

restaurant , bucatele , bucataria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
2750 locuitori

Năvîrneţ este un sat şi comună din raionul Făleşti. Năvîrneţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 139 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2750 de oameni. Satul Năvîrneţ a fost menționat documentar în anul 1616.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.