13 march 2017, 11:30 Moldovan Diaspora views 56670
Moldovencele din Marea Britanie s-au întrunit la o seară cu povești (Foto)
13 march 2017, 11:30 Moldovan Diaspora views 56670

Moldovencele din Marea Britanie s-au întrunit la o seară cu povești (Foto)

Comunitatea diasporei Republicii Moldova din Marea Britanie s-a întrunit la o seară cu povești "Descoperă-ți aripile" în cadrul programului de granturi Diaspora Engagement Hub al Biroului Relații cu Diaspora (BRD).

Evenimentul a fost organizat de grupul de inițiativă "Empowering Women" de la Londra, format de moldovence stabilite în Marea Britanie care doresc să se implice mai activ în consolidarea comunitară și mobilizarea propriului capital uman pentru soluționarea problemelor socio-economice și comunitare ale diasporei moldovenești.

Scopul seratei a fost de a motiva femeile din diasporă prezente la eveniment pentru a-și valorifica potențialul creativ, antreprenorial și personal aplicîndu-l atît în Marea Britanie, în propriile afaceri și familii, cît și în comunitățile locale din Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, beneficiarele proiectului au avut ocazia să asculte și să se inspire din istorii de viață, reale și fascinante de la femeile din diasporă stabilite în Marea Britanie.

Victoria Dunford, fondatoarea organizațiilor de caritate MAD AID UK și Moldova AID/ Phoenix Centre de la Rîșcani a povestit despre motivele ei de a face caritate, despre susținerea continuă din partea soțului său și despre efemeritatea faimei și posturilor înalte în acest domeniu.

Catalina Bojescu, stabilită de șapte ani la Londra și-a destăinuit sufletul în public pentru prima dată, povestind despre cum cancerul a făcut-o mai puternică, iar viața sa alături de cancer i-a adus mai multă dragoste decît orice.

Viorica Chelban, medic-neurolog la Londra a povestit despre curajul de a face știință înr-un mediu dominat de bărbați, fiind liderul unei echipe de medici, printre care și un laureat al Premiului Nobel.

Rodica Socolov, fondatoarea primei galerii on-line de arte Toporaș fineartmoldova.com, în dorința sa de a promova artiștii plastici din Moldova, încearcă provocări continue, dar ea perseverează, știind că prin artă putem fi mai buni.

Tamara Șchiopu, nutriționist și promotoare a produselor eco, a povestit despre marea turnură din viața ei, de la o carieră în viteză la o viață dăruitoare de povețe și sănătate, prin prisma unei tragedii personale, dar ajunsă la o stare de echilibru și satisfacție sufletească.

Invitată special de la Paris, autoarea Tatiana Țîbuleac a preluat mesajele povestitoarelor anterioare și a aprofundat și mai mult idea de „a-ți desface aripile "pe timp de vînt", atunci cînd e mai greu, poate, și de a nu renunța nicicînd la visele noastre". Tatiana a povestit istorii din prima sa carte "Fabule Moderne" și a răspuns la mai multe întebări ale admiratoarelor sale din sală.

Seara cu povești a fost moderată de către Vica Demici, autoare și interpretă de muzică folk. Vica a prezentat mai multe piese de autor, printre care și în premieră cîntecul "Mama".

Pe lîngă poveștile pline de inspirație, evenimentul a găzduit și un mini-iarmaroc de cadouri artizanale oferite de către co-naționalele noastre stabilite în Marea Britanie:

Lina Bulavitchi, articole de artizanat hand-made

Tatiana Swainston, picturi în pai

Stela Balan, producător de miere și accesorii Phoenix Centre Moldova, mărțișoare artizanale

Daniela Canțîr, Daniela Iuliana, picturi

Natalia Cocerva, designer

Corina Barladean, accesorii My London Shop

Lucia Boaghe, picturi

Diana Shushu, deserturi Shushu Pastry

Daniela Duca, Dana D., picturi

Rodica Topala, Photobox.

Conform tradiției moldovenilor, la eveniment au fost prezente sarmalele cu vin moldovenesc, plăcinte, și pîine artizanală.

La organizarea evenimentului au contribuit Neonila Grecu, Corina Barladean și Stepanida Barladean Golban, Olga Ursu, Doina Doinelu Busmachiu și Veaceslav Neaga, la fel și Ambasadei Republicii Moldova la Londra cu donația de vin.

În urma vînzărilor la iarmaroc, a tombolei și a donațiilor de participare, grupul de inițiativă a adunat peste 1.500 de lire sterline, în valoare de 36.000 lei, bani care vor fi folosiți pentru susținerea Centrului Phoenix de la Rîșcani.

Source: brd.gov.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1865
Populația:
258 locuitori

Bulhac este un sat din cadrul comunei Şumna, raionul Rîşcani. Localitatea este aşezată în cîmpia Bălţilor, pe marginea unui lac, la distanţa de 15 km de orașul Rîșcani şi la 171 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Bulhac a fost menționat documentar în anul 1865.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.