18 september 2017, 12:47 Moldovan Diaspora views 10517
Moldovencele care și-au făcut carieră peste hotarele țării (partea III)
18 september 2017, 12:47 Moldovan Diaspora views 10517

Moldovencele care și-au făcut carieră peste hotarele țării (partea III)

În articolele precedente am relatat despre 14 femei, care au reușit să obțină succes peste hotarele țării în care s-au născut, femei din diferite domenii de activitate, care și-au creat un nume datorită forțelor proprii, efortului și dedicației. Întru continuarea promovării istoriilor de succes, revenim cu partea a treia, îmbogățind lista celor care ne inspiră.

Victoria Dunford

Victoria Dunford – moldoveanca stabilită cu traiul în Marea Britanei. După ce a luat cunoş­tinţă de sis­te­mul medi­cal bri­ta­nic, s-a gîn­dit că tre­buie să aducă anu­mite schim­bări şi acasă, astfel a fondat un Centru prin care își propune să ajute și să contribuie la dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale. Acesta s-a ales cu „British Empire Medal", distincția acordată pentru activitatea ei în susținerea copiilor cu necesități speciale din Republica Moldova.

Bianna Golodryga

Bianna Vitalievna Golodryga este un jurnalistă americană, născută la la Căușeni, Republica Moldova, care este ancora de știri și finanțe de la Yahoo! News. Ea, de asemenea, contribuie la Morning Joe al MSNBC și a fost anterior co-ancoră la ediția de weekend din ABC's Good Morning America.

Golodryga a învățat la High School for the Performing and Visual Arts din Houston, dar a fost interesată mai mult jurnalistă în loc de actriță. Ea a fost inspirată să privească mai mult despre ceea ce se întîmpla în lume după ce a jucat într-o piesă despre SIDA scrisă de profesorul ei. A absolvit University of Texas Austin, cu diplomă în studii rusești/est-europene, eurasiatice și economice. Vorbește fluent în limba rusă și cunoaște cîteva expresii de limbă română.

Aurora Liiceanu

Aurora Liiceanu este o specialistă română în psihologie, autoare a unor lucrări în acest domeniu. A fost căsătorită cu scriitorul Gabriel Liiceanu. A lucrat în cercetare și a predat psihologie la diferite Universități din București, dar și la UQAM (Canada) sau EHESS (Franța). În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru" din cadrul Academiei Române.

Luda Kroitor

Luda Kroitor este o dansatoare salsa din Australia. Ea a devenit de cinci ori campioană mondială la Slasa și a cîștigat de două ori Australia Dancing with the Stars.

Olga Scripovscaia

Olga Scripovscaia – unica femeie din Moldova implicată în misiunile de pacificare ONU. De cînd a început să-și formeze personalitatea a știut că vrea să facă parte din armată. De mai bine de 20 de ani, pentru Olga Scripovscaia serviciul militar înseamnă dragostea față de patrie, caracter, disciplină, respect și forță sufletească. În Republica Moldova este comandant, cu grad de locotenent-colonel a Centrului militar teritorial Bălţi. La nivel internațional, Olga este prima și unica femeie din Moldova, care alături de misiunile ONU, este responsabilă de instaurarea păcii în Africa de Vest.

Kira Muratova

Kira Heorhiyivna Muratova este regizoare, scenaristă și actriță cîștigătoră a premiului ucrainean, cunoscută pentru stilul său neobișnuit în regie. Filmele ei au suferit o mare cenzură în Uniunea Sovietică. Muratova și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale artistice în Odessa, creînd filme cu studiouri locale și în cea mai mare parte cu implicarea actorilor locali.

Almira Scripcenco

Almira Scripcenco este o șahistă franceză, cu titluri de Maestru Internațional FIDE și Woman Grandmaster. Almira Scripcenco este fiica șahistei și matematicianei Naira Agababean, Antrenor Emerit al Moldovei la Șah, și a șahistului moldovean Tudor Scripcenco. Pe lîngă șah, Almira a mai jucat și poker la nivel profesionist, participînd la o serie de turnee majore internaționale și avînd cîștiguri cumulative din poker de peste 250.000 de dolari.

Silvia Țabor

Moldoveanca Silvia Ţabor a plecat în Canada acum zece ani pentru un masterat. Între timp, a obţinut titlul de doctor în muzică şi a fondat Orchestra Interculturală din Montreal. În familia Silviei muzica a stat întotdeauna la loc de cinste. Tatăl ei, Vasile Ţabor, predă şi astăzi clarinetul, saxofonul şi fluierul la şcoala muzicală din Sărata Galbenă, raionul Hînceşti. Fratele ei conduce o fanfară în satul Măgdăceşti. Silvia a ajuns însă cel mai departe, şi ca performanţă, şi ca distanţă.

Lia Manoliu

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu bronz la Jocurile Olimpice de vară din Roma 1960 și Jocurile Olimpice de vară din Tokyo 1964 la proba de aruncare a discului. De asemenea, în legislatura 1990-1992, a fost aleasă ca senator în municipiul București pe listele partidului FSN. Între anii 1990-1998, a deținut funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român.

Source: diez.md

Keywords:

diaspora , femei , succes

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1872
Populația:
376 locuitori

Ochiul Roș este un sat și comună din raionul Anenii Noi. În componența comunei intră localitățile Ochiul Roș și Picus. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Anenii Noi și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 376 de oameni. Satul Ochiul Roș a fost menționat documentar în anul 1872.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.