11 march 2017, 09:57 Moldovan Diaspora views 8577
Moldovenii care muncesc legal în Germania vor beneficia de pensii
11 march 2017, 09:57 Moldovan Diaspora views 8577

Moldovenii care muncesc legal în Germania vor beneficia de pensii

Cetățenii R. Moldova care muncesc legal în Germania vor beneficia de pensii și prestații sociale, potrivit Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania, care va fi publicat mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Republica Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

Astfel, cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de pensii pentru limită de vîrstă, pensii de urmaș, pensii de dizabilitate determinată de boli obișnuite, pensii și indemnizații de dizabilitate determinată de accidente de muncă și boli profesionale. Totodată, pe perioada de activitate, aceștia vor fi asigurați cu prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

Potrivit prevederilor Acordului, la stabilirea dreptului la pensie se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica în acest sens, legislația națională în domeniu. Atît Republica Moldova, cît și Germania vor calcula și achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care acesta domiciliază.

Republica Moldova are semnate 13 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale, cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia şi Lituania, Germania și Turcia.

Source: moldpres.md

Keywords:

munca , pensie , Germania

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1224 locuitori

Vulcăneşti este un sat din cadrul comunei Cioreşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Nisporeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1224 de locuitori. Satul Vulcănești a fost menționat documentar în anul 1443.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.