28 may 2019, 12:50 Moldovan Diaspora views 13797
Cîți bani trimit migranții în Moldova
28 may 2019, 12:50 Moldovan Diaspora views 13797

Cîți bani trimit migranții în Moldova

În acest an, migranții de muncă din Moldova au trimis în total mai puțini bani prin intermediul băncilor, deși în ultima lună volumul acestor transferuri a crescut, comparativ cu luna precedentă și aceeași lună a anului trecut.

Conform datelor Băncii Centrale, pe parcursul perioadei ianuarie - aprilie 2019, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 381,50 milioane dolari SUA, cu 3,8 la sută mai puțin decît în aceeași perioadă a anului precedent.

În luna aprilie 2019, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 104,63 mil. USD, în creștere cu 2,6 la sută comparativ cu luna precedentă și cu 5,9 la sută comparativ cu aprilie 2018.

Potrivit BNM, în structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin SRB, transferurilor în euro le-a revenit ponderea de 54,1 la sută (în creștere cu 5,3 p.p.), urmate de transferurile în dolari SUA - 41,2 la sută (în descreștere cu 1,2 p.p., comparativ cu aprilie 2018) și cele în ruble rusești – 4,7 la sută (în descreștere cu 4,1 p.p.).

Sumele remitențelor din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Moldova sînt convertite din moneda inițială de transfer în dolari SUA la cursul oficial al BNM la data transferului. Atît originea, cît și scopul acestor sume pot fi diferite. Acestea includ, în afară de transferurile migranților moldoveni, și alte transferuri de bani: transferul salariilor către persoanele fizice rezidente din partea reprezentanțelor nerezidente (instituții financiare internaționale, organizații internaționale, agenți economici străini) în Moldova, transferuri în favoarea cetățenilor străini aflați temporar în Moldova, pensii sociale, indemnizații, ajutoare financiare. Datele BNM nu includ plățile prin intermediul băncilor din raioanele din stînga Nistrului.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
3265 locuitori

Gordineşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Gordineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Gordineşti se află la o distanţă de  15 km de oraşul Edineţ şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3265 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gordinești, la acea dată cu numele Neagăuți, datează din 27 mai 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.