22 december 2019, 15:30 Moldovan Diaspora views 4724
Roibu, despre situația școlilor moldovenești din Ucraina
22 december 2019, 15:30 Moldovan Diaspora views 4724

Roibu, despre situația școlilor moldovenești din Ucraina

Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan" cere intervenția promtă a autorităților de le Chișinău, după ce presiunile asupra școlilor moldovenești din Ucraina s-au întețit în ultima perioadă, notează Noi.md.

Liderul Mișăcrii, Dumitru Roibu, afirmă că etnicii moldoveni din statul vecin, care constituie circa un sfert de milion de oameni, trebuie să se bucure de drepturi egale, de rînd cu alte etnii. În acest sens, ei trebuie protejați de autorități, spune Roibu.

„Moldovenii din Ucraina trebuie să fie respectați în drepturi. Învățămîntul în limba maternă este unul din aceste drepturi, dar și o obligație a statului ucrainean.

Cred că autoritățile moldovene trebuie să intervină prompt în această problemă, inclusiv pe canale diplomatice, altfel nu înțeleg în ce constă activitatea consulatului de la Odessa", a comentat liderul mișcării.

„Este inadmisibilă șantajarea profesorilor din regiune, dar și închiderea școlilor cu predare în limba moldovenească", a adăugat Dumitru Roibu.

Anatolie Fetescu, președintele Asociației Național-Culturale Moldovenești din Ucraina, a semnalat recent încercarea de a supune unor presiuni profesorii din școlile cu elevi de origine moldovenească.

„Agenții de propagandă români îi sperie pe colegii profesori cu închiderea, în anul ce vine, a claselor cu predare în limba moldovenească, în baza articolului 7 din Legea Ucrainei „Cu privire la educație" - a semnalat Fetescu.

Source: noi.md

Keywords:

Dumitru Roibu , Ucraina , scoala

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
585 locuitori

Dumitreni este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Florești și la 141 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Dumitreni a fost înființat în anul 1854.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.