25 may 2021, 14:00 Moldovan Diaspora views 4948
MAEIE cere mai multe secții de votare peste hotare
25 may 2021, 14:00 Moldovan Diaspora views 4948

MAEIE cere mai multe secții de votare peste hotare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) propune Comisiei Electorale Centrale (CEC) să deschidă mai multe secții de votare peste hotarele țării. Acest lucru ar permite ca mai mulți moldoveni din diaspora să poată vota la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Despre aceasta a anunțat astăzi, 25 mai, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Potrivit lui Ciocoi, vor fi dublate numărul secțiilor de votare în locațiile unde la alegerile prezidențiale s-au format cozi, dar și unde s-au epuizat buletinele de vot.

„Propunem CEC deschiderea unui număr mai mare de secții de votare peste hotare. E vorba de dublarea numărului secțiilor în locațiile unde a fost extinsă ora de votare sau unde s-au epuizat buletinele de vot. Decizia finală aparține CEC. Această instituție va aproba cifra finală a secțiilor de votare deschise peste hotare. Noi optăm, cel puțin, pentru deschiderea unui număr de secții de votare ca în turul II al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. Dacă nu mă înșel e vorba de 139 de secții de votare deschise peste hotare”, a declarat Ciocoi.

Totodată, potrivit premierului estimează costuri de 5,5 milioane de lei pentru secțiile de votare de peste hotare.

„Dacă va crește numărul secțiilor, atunci va crește și impactul financiar. Noi facem apel către diaspora să se implice și să completeze birourile electorale. Vom aprecia foarte mult dacă moldovenii din diaspora vor face voluntariat în cadrul secțiilor de votare”, a precizat Ciocoi.

Secretarul de stat al MAEIE, Eugen Revenco, a adăugat că vor crește numărul secțiilor din Rusia, chiar dacă la alegerile prezidențiale cetățenii noștri nu s-au înghesuit să voteze.

„În Rusia vor fi un număr ușor mai mare al secțiilor de votare. Aceste secții vor fi deschise în Moscova și în suburbiile Moscovei”, a punctat Revenco.

De menționat că în turul II al alegerilor prezidențiale de anul trecut peste hotare au votat 263.177 de moldoveni din diaspora.

Până acum s-au înregistrat prealabil peste 93.000 de cetățeni ai R. Moldova aflați peste hotare, cu peste 30.000 mai mult decât la alegerile prezidențiale. Totodată, anul trecut peste hotarele R. Moldova au fost deschise 139 de secții de votare.

Source: noi.md

Keywords:

alegeri , diaspora , MAEIE

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
300 locuitori

Florica este un sat din cadrul comunei Coşcalia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Căușeni și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 300 de oameni. Satul Florica a fost întemeiat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.