08 september 2021, 10:30 Moldovan Diaspora views 3728
Natalia Gavriliță își propune să readucă moldovenii din diasporă - acasă
08 september 2021, 10:30 Moldovan Diaspora views 3728

Natalia Gavriliță își propune să readucă moldovenii din diasporă - acasă

Premierul nou desemnat, Natalia Gavriliță își propune să readucă moldovenii plecați peste hotare - acasă. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu oferit pentru Radio Europa Liberă.

„Eu am întîlnit în diasporă foarte multe persoane care au încercat să facă o afacere în Moldova și au fost hărțuiți de organele statului sau au considerat că viața e prea scurtă ca permanent să fii pus în situația de a da mită. De aceea noi vom schimba radical comportamentul statului față de antreprenorii mici și vom face ca statul să ajute, nu să încurce în dezvoltarea afacerii. În al doilea rînd, trebuie să atragem investitori noi în domenii care presupun o valoare adăugată mai înaltă sau o producere, în special în industria prelucrătoare, industria alimentară etc. Dar, pînă la urmă, trebuie să ne dăm seama că salariile mari înseamnă să trecem de la un model de dezvoltare unde este folosită munca necalificată la domenii care necesită o productivitate mai înaltă. Asta înseamnă să investim în educație, asta înseamnă să investim în educația vocațională și tehnică. Noi trebuie să creăm... ”, a declarat Gavrilița

Prim-ministrul a reaminti că noul Guvern are doi miniștri care vin din diasporă, este vorba despre Nicu Popescu, care vine din Franța, și Marcel Spătaru, care vine din România.

„Deci, eu am încercat, am vorbit cu multă lume din diaspora, foarte bună, sînt persoane care ar vrea să vină, dar nu-și pot permite sau au angajamente pe care nu le pot schimba. Eu sînt sigură că, în timp, vom vedea mai multă lume care este gata să revină. Cred că și în diasporă lumea așteaptă primele noastre acțiuni, ca să se asigure că noi, într-adevăr, vom acționa așa cum am promis. Avem deja persoane care aplică la diferite funcții, eu cred că noi vom avea la pozițiile de secretari de stat mai multe persoane din diasporă. În același timp, să știți că vom încerca să folosim aceste capacități chiar și în afara guvernului. De exemplu, în programul de guvernare am inclus ideea aducerii persoanelor competente din diasporă în consiliile de administrare a întreprinderilor de stat, sînt persoane foarte capabile, care au foarte multă experiență în întreprinderi mari în străinătate și, cel mai important, au aceste valori de guvernanță corporativă și pot participa oridecîteori este nevoie fără să se mute la Chișinău. Și asta le-ar permite să contribuie, chiar dacă nu pot reveni imediat.

Dar vom avea, evident, și politici pentru cetățenii noștri din diasporă. În primul rînd, trebuie să ne asigurăm că statul le oferă servicii calitative, la un preț accesibil, ca, atunci cînd se duc la ambasadă sau la consulat, să simtă că interacționează cu cei de acasă, să se simtă bineveniți, să simtă că cineva se gîndește la ei. Vom avea programe de încurajarea investițiilor acasă, vom avea această lege a repartierii, vom avea mai multe programe, atît pentru diasporă, cît și pentru promovarea participării diasporei în schimbarea la care ne așteptăm”, a mami spus Gavrilița.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
50 locuitori

Lîsaia Gora este un sat din cadrul comunei Ulmu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Rîbnița și la 108 km de Chișinău. Populaţia satului Lîsaia Gora alcătuia 50 de oameni în anul 2012. Satul Lîsaia Gora a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.