Go to section: Children
01 march 2021, 11:30 Children views 33314
01 march 2021, 11:30 Children views 33314

Cum putem ajuta copilul să-și depășească temerile

Stimați părinți!

Teama este o emoție la fel ca și bucuria, furia sau tristețea, și joacă un rol important în viața unui copil. Pe de o parte, frica poate salva de un comportament riscant și negîndit. Pe de altă parte, temerile persistente și susținute împiedică dezvoltarea personalității copilului, î-l lipsește de energia creativă, contribuie la formarea nesiguranței și anxietății. Temerile copiilor într-o anumită măsură sînt cauzate de specificul vârstelor și au un caracter vremelnic. Conform psihologilor, copiii de la 1 an pînă la 3 ani cel mai frecvent au frică de întuneric, în al 2-lea an de viață, pe copii î-i sperie sunetele neașteptate, ei au frică de singurătate, frică de durere. La 3 - 5 ani pentru copii sînt caracterizate frica de singurătate, întuneric și spațiu închis. De la 5 pînă la 7 ani la copii persistă frica de moarte. La 7-11 ani, copiii sînt îngrigorați cel mai mult că nu vor fi cei despre care se vorbește de bine, care este lăudat, respectat, apreciat și înțeles. Frică au toți - și copiii, și adulții. Dar există un moment în care sentimentul de frică naturală se transformă în obsesie și fobie, și face dintr-un copil normal un nevrotic.

O modalitate buna de a preveni dezvoltarea temerilor la copii este terapia prin povești. Capacitatea terapeutică a poveștilor se explică prin faptul că sensul lor este perceput de către copii la două niveluri simultan. La nivel conștient, copilul, deși își imaginează că este eroul pozitiv, totuși înțelege că povestea este o ficțiune. Dar la un nivel subconștient, el absoarbe tot ce aude, își revizuește comportamentul, valorile și atitudinea. De aceea, este atât de important de a lupta cu teama atunci când copiilor încă le place să asculte sau să citească basme. Este mult mai greu de prevenit temerile la adolescenți la 12-16 ani, în cazul în care eu au descoperit deja "medicamentul" care î-i scapă de frică - alcoolul și drogurile. Scriitorul si filozoful englez Thomas Carlyle scria: "Pe cît o persoană își învinge frica, pe atît el este om!" Prin urmare, este extrem de important de a ajuta la timp copilul să facă față temerilor sale, oricît ar părea de neînsemnate. Și recomandările noastre, sperăm, vă vor spune:

Cum poate fi ajutat copilul să-și depășească frica

1. Atunci cînd copilul Dumneavoastră se teme de ceva, străduiți-vă să nu-l mustrați, ci, dimpotrivă, să-i aratați îngrijorare: stați cu el înainte de a merge la culcare, întrebați-l despre personajele care î-i provoacă frică, rugați copilul să le descrie.

2. Luați o atitudine respectuasă față de temerile copilului. Puteți să-i povestiți ce temeri ați avut Dumneavoastră în copilîrie. și cum le-ați depășit.

3. Citirnd basme terapeutice și discutînd despre ele, nu evitați așa-numitele povești de groază. Astfel de povești pot învăța copilul să-și formeze atitudinea corectă față de frică, direcționînd-o spre personajele din povești, cum ar fi Baba Hîrca, Zmeul, Muma-Padurii și altele.

4. Povestind un basm terapeutic, descrieți cu umor personajele care provoacă frica copilului. Doar se știe că "ceea, ce a devenit ridicol, nu poate fi periculos" (Voltaire).

5. Îndemnați-vă copilul să compună o poveste despre frica sa, să deseneze ceea de ce se teme, și apoi împreună faceți o înscenare a poveștii.

6. Sfătuiți-vă copilul să-și compătimească "fricoșenia", să-i găsească un nume. Personalizîndu-și frica, jucîndu-se cu ea, copilul inconștient învață că el poate să-și controleze frica.

7. Nu uitați că de cele mai dese ori frica este provocată de relațiile din familie, cum ar fi indulgența, inconsecvență în educația copilului, atitudinea prea negativă sau prea exigentă față de copil, care generează la el un sentiment de alarmă, apoi de ostilitate față de lume.

Source: cipida.md

Keywords:

frica , ajutor , copii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
3615 locuitori

Horeşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Horeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ialoveni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3615 oameni. Satul Horești a fost menționat documentar în anul 1617.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.