Go to section: Moldovan Diaspora
02 november 2019, 12:25 Moldovan Diaspora views 17699
Anual 2000 de moldoveni obțin cetățenia portugheză
02 november 2019, 12:25 Moldovan Diaspora views 17699

Anual 2000 de moldoveni obțin cetățenia portugheză

Analiza dinamicii procesului de naturalizare, care a luat amploare în rîndul compatrioţilor noştri din Portugalia după anul 2009, indică asupra faptului că anual circa 1500-2000 de moldoveni obţin cetăţenia portugheză, scrie Noi.md.

Astfel, calculele simple, bazate de asemenea şi pe statistica serviciilor consulare acordate, ne permit să estimăm existenţa în Portugalia a unei comunităţi de circa 30 de mii de moldoveni, din care în jur de două treimi ar avea deja şi cetăţenia portugheză.

"Cifra maximă a cetăţenilor moldoveni înregistrată în statisticile oficiale portugheze corespunde anului 2008, cînd era atestată prezenţa a peste 21 mii persoane provenind din Republica Moldova. Din 2009 încoace, cifra respectivă a început însă să scadă. Diminuarea se datoreazărî obţinerii de către conaţionalii noştri a cetăţeniei portugheze şi excluderii acestora din statisticile oficiale. Şi apoi, o parte din cetăţenii noştri şi-au legalizat şederea sa în Portugalia în baza paşapoartelor altor state", a spus într-un interviu pentru TRM ambasadorul Moldovei în Portugalia, Dumitru Socolan.

Potrivit Raportului Serviciului Străini şi Frontiere al Portugaliei pentru anul 2017, la sfîrşitul acelui an numărul oficial al cetăţenilor moldoveni deţinători ai permiselor de şedere era de doar 5210 persoane, fiind în descreştere cu 915 persoane faţă de anul precedent.

"Pentru că sîntem la capitolul statistică în relaţia cu moldovenii din Portugalia, vreau să menţionez două lucruri, comunicate de către autorităţile portugheze şi de care sîntem foarte mîndri. Primul: elevii şi studenţii moldoveni se situau, în anul 2016, pe locul trei între comunităţile de străini în Portugalia, în ceea ce priveşte reuşita academică. Şi doi: constituind doar 1,6% din toţi străinii în Portugalia, moldovenii achită 2,2% din totalul de contribuţii sociale, ceea ce demonstrează că moldovenii sînt mai degrabă producători de valoare adăugată decît receptori de asistenţă socială", a subliniat ambasadorul.

Source: noi.md

Keywords:

cetatenie , Portugalia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1805
Populația:
896 locuitori

Topala este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Topala este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Cimișlia și la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 896 de oameni. Satul Topala a fost menționat documentar în anul 1805.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.