02 august 2015, 10:40 Moldovan reality views 11090
Experţi: Prăbuşirea leului este favorizată de factori de decizie din sistemul bancar
02 august 2015, 10:40 Moldovan reality views 11090

Experţi: Prăbuşirea leului este favorizată de factori de decizie din sistemul bancar

Leul moldovenesc se află în cădere liberă, iar unii factori de decizie din sistemul bancar favorizează fenomenul. Concluzii în acest sens au fost formulate de participanţii emisiunii de la postul public „Radio Moldova", citat de IPN.

Gheorghe Costandachi, expert în economie, oferă prognoze pesimiste privind stabilitatea monedei naţionale. „Republica Moldova nu este o ţară producătoare, nu avem surplus de producţie şi nu se poate conta în condiţiile actuale pe stabilitatea leului. Economia moldovenească depinde mult de cea a Federaţiei Ruse, care este în recesiune. Embargourile asupra importului de fructe moldoveneşti au afectat în proporţie de cel mult 8 la sută exporturile noastre. Dar avem produse industriale care le importăm pe piaţa rusă, iar din cauza situaţiei de acolo, volumul acestor importuri s-a diminuat. Iar orientarea acestor produse pe piaţa europeană este practic imposibilă, deoarece nu ating parametrii de calitate. În aceste condiţii nu putem să ne aşteptăm decât la o depreciere în continuare a monedei naţionale", a precizat expertul.

Costandachi a mai declarat că pe lângă şocurile externe, care au provocat deprecierea leului moldovenesc, mai există şi un şir de factori interni. „Ceia ce se întâmplă acum în sistemul bancar moldovenesc nu putea să nu se răsfrângă asupra stabilităţii leului. În sectorul bancar există centre de influenţă care provoacă deficit de valută. Este logică şi ipoteza că leul a început să cadă după furtul de la Banca de Economii, deoarece a fost nevoie de procurarea unei sume mari de valută forte de pe piaţa moldovenească pentru a face posibilă scoaterea banilor din ţară", a punctat expertul.

Un alt expert în economie, Viorel Gârbu, a declarat că o cauză a deprecierii monedei naţionale mai este şi emisia de monedă fără acoperire valutară. „Banca Naţională a pus în circulaţie peste 4 mlrd de lei noi fără acoperire valutară. Guvernatorul BNM trebuia să intervină, dar a făcut-o prea târziu şi ineficient", a conchis expertul.

La începutul acestei săptămâni, fostul Premier, Ion Sturza, a declarat că asistăm la o nouă „MEGA AFERĂ" în sistemul bancar, protejată de Banca Naţională. Omul de afaceri a menţionat că BNM a încercat în mod artificial să acopere gaura creată în sistemul bancar, printr-o emisie de 21 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă 25% din Produsul Intern Brut. Din cauza acţiunilor responsabililor de la BNM, ne aşteaptă o creştere drastică a inflaţiei.

Anterior, şi fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a declarat că actualul curs al leului reprezintă efectul implicit al situaţiei de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, bănci în care ar fi pompaţi bani mulţi din rezervele Băncii Naţionale.

Source: moldnews.md

Keywords:

economie , Moldova , finanţe , depreciere , leu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
328 locuitori

Palanca este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Holoşniţa Nouă, Palanca și Şalvirii Noi. Satul Palanca se află la distanța de 17 km de orașul Drochia și la 176 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 328 de oameni. Prima atestare documentară a satului Palanca datează din anul 1923.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.