22 september 2015, 09:59 Moldovan reality views 8380
Banca Mondială a alocat pentru IMM-urile din Moldova 3 milioane de dolari (VIDEO)
22 september 2015, 09:59 Moldovan reality views 8380

Banca Mondială a alocat pentru IMM-urile din Moldova 3 milioane de dolari (VIDEO)

Ministerul Economiei, în parteneriat cu Banca Mondială, au lansat astăzi subcomponenta „Granturi de cofinanțare" a Proiectului „Ameliorarea competitivității" (PAC II), cu un buget total de 3 milioane de dolari. La eveniment au participat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, șeful Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer, directorul executiv al proiectului PAC II, Aureliu Casian, relatează NOI.md cu referire la Ministerul Economiei.

În cadrul proiectului Băncii Mondiale, întreprinderile din Moldova vor putea beneficia de resurse financiare pentru servicii de îmbunătățire a competitivității produselor și accesarea noilor piețe de desfacere. Din bugetul total al proiectului, prin PAC II urmează a fi acordate finanțări nerambursabile pentru acoperirea a 50% din costul serviciilor, dar nu mai mult de 200 de mii de lei per beneficiar. Astfel, agenții economici își vor putea spori calitatea produselor și a serviciilor, lansa altele noi, optimiza procesele interne, îmbunătăți imaginea companiei, identifica clienți și piețe noi, dar și stabili parteneriate pe lanțurile valorice.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephan Bride, și-a exprimat gratitudinea față de echipa Băncii Mondiale pentru oportunitățile oferite mediului de afaceri și a afirmat că finanțările oferite de proiect constituie un instrument de dezvoltare important pentru întreprinderile din Moldova.

„Sporirea competitivității întreprinderilor moldovenești este obiectivul nostru principal, pentru a cărui realizare ne-am îndreptat toate eforturile, iar partenerii noștri – susținerea. O companie, dacă nu este competitivă, nu poate supravieţui nici pe piaţa internă, nici pe cea externă. De aceea, finanțările oferite de Banca Mondială și de care au nevoie întreprinderile autohtone constituie un foarte bun instrument pentru a creşte la o altă etapă de calitate şi competiţie", a declarat Stephane Bride.

La rîndul său, șeful Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer, a specificat că, în contextul implementării Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, „viitorul economic al Moldovei va depinde de capacitatea firmelor moldovenești de a concura pe piața locală și pe piețele europene".

„Granturile de cofinanțare oferite în cadrul proiectului PAC II vor susține companiile mici și mijlocii în accesul la expertiză tehnică pentru a-și spori competitivitatea și capacitatea de inovare", a conchis Alex Kremer.

Potrivit lui Aureliu Casian, directorul executiv al Proiectului PAC II, pentru cofinanțare vor putea depune dosarele de participare întreprinderile exportatoare sau situate pe lanțul valoric orientat la export din patru sectoare prioritare: produse alimentare şi băuturi; fabricarea produselor electronice şi mecanice; textile şi tehnologii informaționale. Totodată, Aureliu Casian a precizat că pentru finanțare pot depune dosarele de participare și întreprinderi din alte sectoare ale economiei, însă aceste patru sectoare vor avea prioritate, deoarece au cel mai mare potențial de a înregistra creșteri semnificative, iar în prezent deja generează circa jumătate din exporturi.

Cu un buget total de 45 de milioane de dolari SUA, PAC II va fi implementat în perioada 2015-2019. Proiectul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri prin susținerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrîngerilor și costurilor pentru gestionarea afacerii. Totodată, proiectul va contribui la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) prin facilitarea accesului la finanțare pe termen mediu și lung, fortificarea capacităţilor instituţionale ale ODIMM şi MIEPO, oferirea de granturi agenților economici privați pentru servicii de consultanţă, care să contribuie la sporirea competitivității de export ş.a.

Source: www.noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
557 locuitori

Bahu este un sat din cadrul comunei Săseni, raionul Călăraşi. Satul Bahu se află în valea rîulețului Bahu, afluent stîng al rîului Cula, la distanţa de 40 km de orașul Călăraşi și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 557 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1907.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.