22 september 2015, 14:53 Moldovan reality views 6580
Drăguțanu a spus ce se va întîmpla cu leul după demisia lui
22 september 2015, 14:53 Moldovan reality views 6580

Drăguțanu a spus ce se va întîmpla cu leul după demisia lui

În Moldova s-a creat o impresie greșită că Banca Națională menține rata de schimb a leului față de principalele valute străine, dar, de fapt, rata este stabilită de piață și este determinată de cei care cumpăra și vînd valută. Constatarea a fost făcută de către președintele Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, care a vorbit în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime" de pe postul „ProTV Chișinău", răspunzînd la întrebarea despre modul în care demisia președintelui BNM poate afecta rata de schimb a leului, relatează NOI.md.

Dorin Drăguțanu a menționat că în ultimele zile, moneda euro a crescut pînă la 23 de lei, iar acum, la fel, scade rapid la 22 de lei. „În același timp, BNM nu a făcut nimic. Este vorba despre evoluția monedei euro în raport cu dolarul pe piața internațională", a subliniat președintele BNM.

Potrivit acestuia, persoanele fizice din Republica Moldova vînd anual aproximativ 2 miliarde de dolari. „Aceasta este piață, iar rata depinde de cerere și ofertă", a spus Dorin Drăguțanu.

El a menționat că Banca Națională, dacă este necesar, efectuează intervenții pe piață, dar nu pentru a menține o rată de schimb fixă, ci pentru a asigura funcționalitatea pieței în cazul deficitului de valută. Președintele BNM a declarat că de la începutul acestui an, Banca Națională a vîndut pe piață de 250 de milioane de dolari.

Source: www.noi.md

Keywords:

leu , banca , valută , demisie , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
672 locuitori

Moldoveanca este un sat din cadrul comunei Logofteni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 672 de oameni. Satul Moldovenca a fost întemeiat în anul 1918.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.