03 march 2018, 14:15 Moldovan reality views 11076
Cine va veni în Moldova după ”bani lungi”?
03 march 2018, 14:15 Moldovan reality views 11076

Cine va veni în Moldova după ”bani lungi”?

Xenia Florea

Republica Moldova a aderat oficial la țările importatoare de forță de muncă, inclusiv de calificare redusă.

La sfîrșitul lui ianuarie, Guvernul a aprobat lista specialităților deficitare, pentru care pot fi angajate persoane străine. Lista conține 127 de profesii, inclusiv medici, programatori, macaragii, șoferi de camioane, bucătari, asistente medicale, grădinari, apicultori, personal auxiliar în școli, gimnazii și licee, precum și personal auxiliar pentru oficii și hoteluri.

După 10 ani sau realitățile 2008 și 2018

În anul 2008, președintele, trimițînd Guvernul în vacanța de revelion, a declarat că, dacă în anii 2010-2011 nu vom avea un salariu mediu de 500 de euro, ”ne vom confrunta în deplină măsură cu un deficit de forță de muncă”.

De altfel, cei de la Guvern erau optimiști: Cabinetul de Miniștri considera că Moldova se poate aștepta la un boom investițional, care va asigura și creșterea numărului locurilor de muncă și sporirea salariilor. Străinii bănoși ar fi fost atrași în țară de climatul fiscal special, preferințele comerciale autonome oferite Moldovei de UE, parcurile industriale, care, după modificarea legislației, ar fi trebuit să crească ca ciupercile după ploaie, precum și forța de muncă calificată, care încă mai exista în țară. Cine ar fi presupus că în 2009 se va produce criza financiară, iar în Moldova se va schimba puterea și se va instaura instabilitatea politică?

Atunci, în 2008, Guvernul a propus introducerea unei cote speciale pentru migrarea forței de muncă, pentru ca, pe de o parte, în țară să fie atrași specialiști calificați, pe de alta – să fie protejată propria piață a muncii.

Anterior, conform Legii cu privire la migrație, anual era stabilită cota totală de imigrare, care nu trebuia să depășească 0,05% din numărul total al populației. Dacă în 1995 aceasta a fost stabilită ținînd cont de numărul total al populației de 4,35 milioane de oameni și constituia 2176 de imigranți, atunci, către anul 2006, ea s-a redus la 1971 de imigranți, deoarece populația rezidentă a RM la acea perioadă număra 3,94 milioane de oameni. În consecință, cota-2007 a fost epuizată în doar nouă luni: mai multe proiecte investiționale implementate în Moldova au avut nevoie de forță de muncă de calificare înaltă. De aceea, Guvernul a propus stabilirea anuală a cotei migrației de muncă pornind de la necesitățile economiei naționale, fără referire la numărul populației.

Au trecut zece ani. Realitatea-2018: pronosticul președintelui Vladimir Voronin privind deficitul forței de muncă s-a adeverit pe deplin. În țară nu se ajung medici, pedagogi, constructori, polițiști și chiar procurori. Despre cota migrației de muncă nici nu se pomenește: RM este gata să-și deschidă piața muncii pentru oricine, inclusiv pentru forța de muncă necalificată, deoarece există un deficit catastrofal.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

munca , migratie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
824 locuitori

Mîrzeşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mîrzeşti și Mîrzaci. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Orhei și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 824 de oameni. Satul Mîrzești a fost menționat documentar în anul 1470.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.