14 september 2018, 11:40 Moldovan reality views 11178
Bani din priză sau paradisul criptomonedei în Moldova
14 september 2018, 11:40 Moldovan reality views 11178

Bani din priză sau paradisul criptomonedei în Moldova

Popularitatea miningului, adică a obținerii monedei virtuale cu ajutorul unor dispozitive speciale, crește vertiginos. Ciptomoneda a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte și pe piețele financiare, și din punctul de vedere al impactului asupra mediului ambiant, dat fiind că, pentru a o obține, e nevoie de un volum enorm de energie.

Moldova, ca și multe alte state, încă nu și-a determinat poziția în problema dată, inclusiv în aspect juridic. Totuși, nu este exclus că Chișinăul, ca și Tiraspolul, va încerca să devină o Mecca a criptomonedei. Noul edificiu de dimensiuni impunătoare – cel mai mare parc solar din Moldova, este destinat nu doar să asigure locuitorii țării cu o sursă alternativă de energie, dar și să le ajute investitorilor să lanseze proiecte blockchain.

În spatele parcului solar – fermă de mining

După adoptarea noii redacții a Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, care a intrat în vigoare la 25 martie 2018, investitorii din domeniu au căpătat stimulente mari. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, astăzi, în Moldova există 52 de generatoare fotoelectrice de diferite dimensiuni cu capacitatea totală de 3,92 MW, instalate pe o suprafață de 30 ha. Își așteaptă rîndul și alte proiecte similare.

Cel mai mare parc de baterii solare a apărut în Moldova la finele lunii mai. Două companii italiene – Fly Ren Energy Group și Consulcesi Tech – au investit în el cca 1 milion de euro. De menționat că anterior actualul ministru al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a făcut parte din managementul uneia dintre ele. În septembrie 2016 el a semnat în numele companiei Fly Ren Energy acordul de colaborare cu Academia de Științe a Moldovei. Proiectul a fost lansat după intrarea în vigoare a legislației modificate.

În opinia ministrului, deschiderea parcului este o mare realizare pentru țară. „Este un proiect important care contribuie la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Asemenea proiecte au menirea să reducă dependența țării noastre de resursele de import. Mai mult, energia produsă este ecologică, fără emanații de CO2", subliniază Gaburici.

Parcul este amplasat în comuna Băcioi, pe teritoriul Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AŞM. El constă din cca 4000 de baterii fotovoltaice. Cei de la Ministerul Economiei menționează că puterea instalației este de cca 1 MW, fapt ce îi permite să genereze un volum de energie electrică suficient pentru aprovizionarea a cca 350 de familii pe durata unui an calendaristic. În plus, aici vor fi efectuate cercetări în vederea elaborării surselor alternative de energie, tot aici urmează a fi pregătiți și specialiști de profil.

Antreprenorii italieni speră că își vor recupera investițiile timp de 5-7 ani și promit alte investiții în domeniul dat. În Moldova, tarifele pentru energia electrică produsă de sistemele fotovoltaice au fost aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și constituie 1,75-1,90 lei pentru un KWh. Se pare însă că businessmenii intenționează să acopere investițiile din contul altor direcții de activitate, inclusiv care țin de tehnologia block chain.

În viitorul apropiat, au recunoscut italienii, în baza parcului fotovoltaic va fi deschisă o puternică fermă de producere a criptomonedei în Moldova. În prezent are loc expertizarea, pentru a afla dacă parcul va fi capabil să asigure dezvoltarea unei asemenea ferme. A confirmat-o și reprezentantul companiei Consulces Tech Andrea Tortorella, care a vizitat recent Chișinăul. El nu a dezvăluit detalii, cerînd să așteptăm rezultatele expertizei.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

Criptovalută , bani

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
80 locuitori

Negurenii Noi este un sat din cadrul comunei Agronomovca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Ungheni și la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 80 de oameni. Satul Negurenii Noi a fost menționat documentar în anul 1911.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.