15 january 2019, 12:16 Moldovan reality views 12884
Ostalep: Limba rusă trebuie să aibă statut de limbă oficială
15 january 2019, 12:16 Moldovan reality views 12884

Ostalep: Limba rusă trebuie să aibă statut de limbă oficială

Limba rusă trebuie să aibă statutul de limbă de stat în Moldova, deoarece este singura modalitate de a calma această societate și de a reintegra țara.

Este o opinie exprimată de directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, fostul vice-ministru de Externe al Moldovei, Valeriu Ostalep.

„Nimeni nu neagă nevoia de a cunoaște limba moldovenească, făcînd acest lucru calm, fără isterie, crize de nervi și nebunie. Totuşi, pentru dezvoltarea statului și tranziția de la sălbăticie și agresiune la comunicare civilizată între oameni, rusa ar trebui să fie recunoscută drept limbă oficială", a scris Ostalep pe pagina sa dintr-o reţea de socializare.

La rîndul său, șeful reprezentanţei TASS din Moldova, Valeri Demideţki, a remarcat că îi trezesc uimirea cei care nu înțeleg sau pretind că nu înțeleg că acordarea limbii ruse a statutului de limbă de stat în Moldova nu este o necesitate pentru Rusia, unde nu există problema divizării ţării pe criterii lingvistice, aşa cum are loc la noi.

„Moldova este cea care are nevoie de acest lucru, ea fiind ţara care deja este împărțită și nu numai de-a lungul Nistrului. După cum arată sondajele, confruntarea, alimentată în mod artificial de politicieni lipsiți de scrupule, se păstrează de asemenea şi pe malul drept. Și există doar o singură cale de ieșire în acest caz – pacea și răbdarea. A face crize de nervi, a clătina barca în această situaţie îşi pot permite pot doar cei care doresc să lichideze Moldova, să provoace un conflict fratricid în ea, repetînd experiența tristă a vecinilor... Cei care doresc rău poporului nostru...", a scris el.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1431
Populația:
15624 locuitori
Logo

Edineţ este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Edineţ. Amplasat în nordul Republicii Moldova, oraşul Edineţ este situat la o distanţă de 200 km de Chișinău.  Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15624 de locuitori. Localitatea este atestată documentar în anul 1431 cu numele Vedinţi, fiind întărită de către Alexandru cel Bun lui Cupcici vornic.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.