15 may 2019, 17:00 Moldovan reality views 17325
Amendă astronomică pentru producătorul unui erbicid care provoacă cancer, vîndut și în Moldova
15 may 2019, 17:00 Moldovan reality views 17325

Amendă astronomică pentru producătorul unui erbicid care provoacă cancer, vîndut și în Moldova

În SUA, un tribunal a emis una dintre cele mai mari amenzi din istoria mondială pentru producătorul unui erbicid care provoacă cancer, care este vîndut și în R. Moldova.

În special, instanța din San Francisco (California) a decis ca cunoscutul concern german Bayer, care acum un an a cumpărat compania americană Monsanto, să plătească mai mult de 2 miliarde USD unui cuplu de pensionari din California care a fost diagnosticat cu cancer, probabil datorită contactului cu erbicidul Roundup, care, apropo, este vîndut foarte activ în Moldova și este folosit de fermierii locali, transmite Noi.md.

Această compensație astronomică va fi plătită pentru boala de cancer pe care au dobîndit-o grădinarii californieni din cauza folosirii substanței împotriva buruienilor sub marca Monsanto.

Potrivit agenției Reuters, suma de 2 miliarde de dolari este destinată lui Elva Piliododa și soției sale Alberta, care locuiesc în statul California. Anterior ei au depus o plîngere împotriva companiei Monsanto acuzînd că produsul Roundup al acestei firme, parte a grupului Bayer, ar fi responsabil pentru îmbolnăvirea lor de cancer.

Un cuplu va primi despăgubiri de 2 miliarde de dolari

La începutul anilor 80, familia Pilloid a cumpărat o casă în California de Nord și, pentru a îngriji terenul, a folosit cel mai popular produs de distrugere a buruienilor - Roundup, produs de Monsanto.

În 2011, Alva a aflat că are cancer, iar după patru ani și soția sa s-a îmblnăvit de cancer. Faptul că de zeci de ani un ucigaș de buruieni, cel mai probabil, ucidea și oameni, a devenit cunoscut doar atunci cînd avocații au găsit documente secrete ale companiei, în care se vorbea despre posibila cancerigenitate a glifosatului, substanța de bază din Roundup.

"Am fi dorit ca Monsanto să ne fi avertizat în prealabil cu privire la pericolul utilizării produsului. Să fie scris pe etichetă: este periculos, poate provoca cancer", a declarat Alberta Pilloid.

Juriul a concluzionat că nici Monsanto, nici Bayer nu au informat corespunzător consumatorii, inclusiv pe soții Pilloid, că Roundup ar putea provoca cancer.

Compania Monsanto, care acum un an a achiziționat concernul german Bayer pentru 63 de miliarde de dolari, respinge acuzațiile, insistînd că Roundup este sigur pentru agricultori. Dar în America, în ultimele luni, acest verdict a devenit al treilea la rînd împotriva companiei. Instanțele au decis să plătească altor două victime mai mult de 150 milioane de dolari.

Scandalul Monsanto a costat deja gigantul chimic german zeci de miliarde de dolari. Din cauza istoriei cu Roundup, acțiunile sale au scăzut cu 40%. În plus, zeci de țări iau în considerare posibilitatea de a interzice complet vînzarea produsului, iar în Franța acesta a fost deja interzis.

În tribunalele americane își așteaptă rîndul alte aproximativ 13 mii de cazuri împotriva Roundup. Departamentul de Protecție a Mediului, cel care a permis utilizarea acestui erbicid, cel mai probabil va începe un control intern și va studia din nou dacă produsul este cancerigen.

În același timp, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului, membră a Organizației Mondiale a Sănătății, în 2015 a clasificat glifosatul ca fiind substanță care poate avea, probabil, un efect cancerigen asupra oamenilor.

Trebuie remarcat faptul că în Moldova este vîndut activ Roundup Max Plus - un erbicid al companiei Monsanto, dezvoltat pe baza Roundup-ului clasic. Acest produs chimic este vîndut de compania Casa Agriculturii, DiazChim și alții. Erbicidul Roundup Max este vîndut în mod activ și pe alte site-uri, inclusiv prin intermediul persoanelior fizice, precum și prin firme care oferă livrarea în Moldova din Ucraina și din alte țări.

Potrivit experților, erbicidul Roundup Max din Moldova este folosit în mod activ pentru combaterea buruienilor, iar prelucrarea este adesea efectuată de fermieri care sînt indiferenți față de tot, cu excepția profiturilor,de țărani și grădinari care nu au nicio idee despre tehnica de siguranță. Produsele fabricate în asemenea condiții sînt vîndute, fără a fi verificată siguranța lor, în piețe, pe trotuare și pur și simplu pe marginea drumului. Se pare că acesta este unul dintre motivele creșterii constante a numărului de boli oncologice în Moldova. Se cunoaște faptul că creșterea numărului persoanelor bolnave de cancer în Moldova a căpătat deja proporții catastrofale.

Source: noi.md

Keywords:

cancer , amenda

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
1608 locuitori

Miciurin este un sat şi comună din raionul Drochia. Miciurin este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Drochia și la 178 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1608 oameni. Satul Miciurin a fost întemeiat în anul 1921.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.