06 december 2019, 16:45 Moldovan reality views 5530
Comisia Internațională a Juriștilor critică deciziile CC
06 december 2019, 16:45 Moldovan reality views 5530

Comisia Internațională a Juriștilor critică deciziile CC

Comisia Internațională a Juriștilor (ICJ) și-a exprimat astăzi îngrijorarea cu privire la evoluțiile recente din Republica Moldova, „care paralizează efectiv guvernarea în țară".

„ICJ este deosebit de preocupat de procedura excesiv de rapidă prin care Curtea Constituțională a ajuns la hotărîrile sale de a dizolva Parlamentul, de a înlătura un Președinte al Republicii și de a-l înlocui cu primul-ministru. ICJ atrage atenția asupra perioadei inoportune în care Curtea Constituțională a emis hotărîrea prin care a dispus finalizarea mandatului parlamentar".

Potrivit ICJ, aceste evoluții apar pe fondul „deficiențelor manifestate în independența instituțională a sistemului judiciar din Republica Moldova". Aceeași instituție a stabilit, în primăvara acestui an, că trei judecători numiți la CC au fost anterior parte a puterii PDM, scrie agora.md.

În plus la asta, ICJ salută faptul că cei de la Comisia de la Veneția au fost invitați să emită un aviz urgent privind criza constituțională.

„Solicităm tuturor instituțiilor și partidelor din Moldova să caute o soluție care să respecte pe deplin statul de drept și legea internațională și standardele la care Moldova a subscris. În acest sens, îndemnăm toate părțile interesate să aștepte avizul Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei în această chestiune și să reconsidere situația în lumina constatărilor sale".

Amintim că prin deciziile emise la 7, 8 și 9 iunie 2019, Curtea Constituțională a decis că Parlamentul ar trebui dizolvat pentru că nu a reușit să formeze un guvern în termen de trei luni de la sfîrșitul mandatului precedent al guvernului. Deciziile au declanșat demiterea președintelui Republicii, Igor Dodon, pentru că a refuzat să dizolve Parlamentul. Aceasta a condus la numirea provizorie a lui Pavel Filip, în calitate de președinte interimar al Republicii. De asemenea, Curtea a declarat neconstituțională și anulat orice act emis de Parlament după 7 iunie. Nici Parlamentul, nici Președintele Dodon nu au acceptat deciziile Curții Constituționale.

Source: agora.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1763 locuitori

Crasnencoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dimitrova, Ivanovca și Crasnencoe. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Rîbnița și la 115 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnencoe alcătuia 1763 de oameni în anul 2011. Satul Crasnencoe a fost înființat în secolul XIX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.