08 november 2019, 09:30 Moldovan reality views 4086
Facilitățile fiscale și vamale pentru magazinele duty-free la intrarea în R. Moldova vor fi anulate
08 november 2019, 09:30 Moldovan reality views 4086

Facilitățile fiscale și vamale pentru magazinele duty-free la intrarea în R. Moldova vor fi anulate

Facilitățile fiscale și vamale de care beneficiază în prezent agenții economici care activează în regim duty-free, ale căror magazine sînt amplasate în zona de intrare pe teritoriul Republicii Moldova vor fi anulate, potrivit unui amendament la proiectul de modificare a unor acte legislative, avizat pozitiv în şedinţa din 9 august a guvernului.

Prevederile legislative actuale aferente desfășurării activității magazinelor în regim duty-free au un impact negativ asupra securității economiei naționale, asigurării climatului concurențial loial în mediul autohton, precum și asupra imaginii țării pe plan internațional, se spune în aviz.

Potrivit informațiilor prezentate de către Serviciul de Informații și Securitate, pînă la 75 la sută din volumul mărfurilor declarate ca vîndute în magazinele duty-free „sînt introduse ilicit pe teritoriul Republicii Moldova". Mai mult, anumite cantități de mărfuri nici nu se descarcă în depozitele magazinelor respective, fiind introduse în țară, iar unele sînt transportate prin contrabandă în statele vecine (produse din tutun – Romînia, băuturi alcoolice – Ucraina), constată guvernul. Astfel, se constată în aviz, bugetul ratează anual încasări de pînă la 140 milioane de lei.

Datele vamale arată că în ultimii 5 ani au fost realizate importuri în regim duty-free în valoare de 2,8 miliarde lei, dintre care mărfuri de circa 450 milioane de lei au fost introduse în Republica Moldova prin magazinele amplasate în zona de control vamal la intrare, fără achitarea drepturilor de import.

Totodată se propune scutirea de taxa vamală a mărfurilor plasate și comercializate în magazinele duty-free amplasate în zona intrării/plecării și pe teritoriul Republicii Moldova, barurile și restaurantele duty-free.

Modificările respective se preconizează să fie aplicate de la 1 septembrie 2019.

Magazinele duty-free amplasate la ieșirea din Republica Moldova pe cale terestră, cu excepția celor din Aeroport, vor fi închise după expirarea licenței de activitate a acestora.

Source: moldpres.md

Keywords:

Facilități , duty-free

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1419 locuitori

Bocani este un sat şi comună din raionul Făleşti. Bocani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Fălești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 1419 oameni. Satul Bocani a fost menționat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.