21 august 2019, 14:20 Moldovan reality views 4040
Despăgubirea maximă primită în caz de constatare amiabilă a acidentului
21 august 2019, 14:20 Moldovan reality views 4040

Despăgubirea maximă primită în caz de constatare amiabilă a acidentului

Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat hotărîrea cu privire la forma și conținutul formularului „Constatare amiabilă de accident".

De asemenea, Consiliul a aprobat normele aferente procedurilor de utilizare a formularului, precum și cuantumul maxim de despăgubire la avarierea sau distrugerea de bunuri în cazul aplicării procedurii de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul.

Potrivit unui comunicat de presă, formularul conține două pagini autocopiative, cu desen de fon imprimat ofset, ambele avînd aceeași valoare juridică.

Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Republicii Moldova, în urma cărora au rezultat numai daune materiale nesemnificative și în care au fost implicate doar două autovehicule.

Mai exact, în cazul unui accident în care au fost implicate două vehicule şi care s-a soldat doar cu pagube materiale, ambii conducători auto implicaţi în accident vor completa şi vor semna formularul „Constatare amiabilă de accident" potrivit modelului stabilit, cu prezentarea ulterioară a acestuia către asigurător. În această situație nu mai este necesară prezentarea şoferilor pentru documentarea accidentului la Poliţie, exceptîndu-se astfel şi sancţiunea contravenţională.

Formularul va facilita colectarea rapidă a tuturor informațiilor necesare și soluționarea cererilor de despăgubire, fiind distribuit asiguraților de către asigurători la perfectarea contractelor de asigurare sau la cerere. De asemenea, hotărîrea CNPF stabilește cuantumul maxim de despăgubire în cazul aplicării procedurii de constatare amiabilă de accident în mărime de 10.000 lei, care a fost calculat reieșind din valorile indicatorilor înregistrați de companiile de asigurări în perioada anilor 2010-2018.

Procedura de constatare amiabilă a accidentelor minore, în cazul deținerii poliței de asigurare pentru răspundere civilă auto internă, urmează să devină posibilă din luna septembrie, la șase luni de la publicarea noilor prevederi în Monitorul Oficial. Pentru deținătorii certificatului de asigurare „Carte Verde", procedura se va aplica după expirarea a 24 de luni, adică de la începutul anului viitor.

Source: diez.md

Keywords:

accident , despăgubire

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1816
Populația:
2124 locuitori

Cairaclia este un sat şi comună din raionul Taraclia. Cairaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2124 de oameni. Satul Cairaclia a fost menționat documentar în anul 1816.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.