13 november 2019, 15:00 Moldovan reality views 4898
La revedere, Maia. Ce urmează acum?
13 november 2019, 15:00 Moldovan reality views 4898

La revedere, Maia. Ce urmează acum?

Guvernul Maia Sandu a fost demis. Pe rețelele de socializare a apărut o glumă precum că miniștrii de la Harvard își pot face bagajele. Coaliția PSRM- Blocul ACUM s-a destrămat fără a-și îndeplini misiunea sa principală. Criza politică din țară s-a intensificat.

Acum, politicienii au trei opțiuni: fie crearea unui guvern minoritar, fie unul dintre foștii aliați creează o coaliție cu PDM, fie alegeri parlamentare anticipate.

Kovesi în versiune moldovenească?

Cu o săptămînă în urmă, nimic nu prevestea o asemenea dezvoltare a evenimentelor. Partidele aflate la guvernare făceau totalurile celui de-al doilea tur al alegerilor locale și se ocupau cu crearea de coaliții în teritoriu. Cu toate acestea, miercuri, 6 noiembrie, absolut pe neașteptate, nu doar pentru aliații din PSRM, ci și pentru propriii deputați, guvernul Maia Sandu a decis să folosească articolul 106/1 din Constituție și să-și asume responsabilitatea pentru modificările la legea „Cu privire la Procuartură" fără a le trece prin parlament.

Astfel, Cabinetul de miniștri a decis să schimbe procedura de alegere a procurorului general. Conform modificărilor propuse de ministrul Justiției, Olesea Stamate, prim-ministrul va selecta candidații pentru funcția de procuror general și îi va propune Consiliului Suprem al Procurorilor. De asemenea, potrivit proiectului, premierul va avea dreptul să alcătuiască o comisie care să evalueze activitatea procurorului general: el va putea crea un astfel de organism la notificarea șefului statului, ministrului Justiției sau din proprie inițiativă. Dar înainte de asta, Ministerul Justiției, după cum se știe, a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general.

Susținătorii Maiei Sandu au fost de acord cu această inițiativă, referindu-se la declarația adoptată de parlament încă în iunie cu privire la statul capturat: din moment ce există un astfel de document, atunci trebuie să acționăm în astfel de chestiuni importante precum reforma justiției „după legea războiului". La rîndul lor, oponenții primului ministru și „juriștii" au spus că guvernul a încălcat flagrant Constituția, care nu poate fi schimbată decît de parlament, iar Maia Sandu a decis să instituie un „control total" asupra procurorului general.

"Bravo, Maia. Ea încurcă toate ițele viitorului procuror general și va trage de ele cînd va dori. La urma urmei, fiecare situație poate fi ușor referită la cazul descris în lege. Așadar, am avut un păpușar, iar acum el este înlocuit de o păpușăreasă", a scris pe rețelele de socializare economistul, fost ministru al Economiei, Alexandru Muravschi.

Apropo, încă în vară, imediat după constituirea coaliției, PSRM-Blocul ACUM, într-o conversație privată, unul dintre foștii oficiali guvernamentali a declarat că partenerilor americani nu le place foarte mult această uniune politică, dar acum principalul lucru este să-l înlăture pe Vladimir Plahotniuc din politică, dar deja în toamnă, după numirea procurorului general aprobat de SUA, Procuratura Generală din Moldova cică se va ocupa de Partidul Socialiștilor și conducerea acestuia: vor scoate la iveală istoria cu finanțarea ilegală a PSRM din străinătate (anterior aceste acuzații nu au fost confirmate și dosarul a fost închis), precum și dosarele împotriva liderilor PSRM. Drept urmare, totul s-ar fi încheiat fie cu interdicția Partidului Socialiștilor, fie cu slăbirea acestuia. Adică ar fi fost realizat scenariul „Laura Codruța Kovesi - versiunea moldovenească".

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

Maia Sandu , guvern

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
3512 locuitori

Buțeni este un sat și comună din raionul Hîncești. Buțeni este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constituia 3512 oameni. Satul Buțeni a fost menționat documentar în anul 1436.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.