21 november 2019, 17:30 Moldovan reality views 5786
Expert: „Maia Sandu n-a plecat pur și simplu”
21 november 2019, 17:30 Moldovan reality views 5786

Expert: „Maia Sandu n-a plecat pur și simplu”

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Maia Sandu, n-a plecat pur și simplu. Ea a vrut să fie în opoziție pentru a lua o poziție favorabilă și pentru ca, cu sprijin din vest, blocul ACUM să poată învinui noua guvernare de toate păcatele.

Această opinie a fost exprimată de expertul Consiliului rus pentru afaceri externe (INF), Alexandr Gușcin, la clubul de discuții al Institutului din Tiraspol pentru Cercetări Social-Politice și Dezvoltare Regională, transmite eNews.

În opinia sa, sistemul politic al Moldovei, așa cum avea nevoie de o curățare serioasă în urmă cu doi sau trei ani, la fel are nevoie și astăzi, deoarece în cele cinci luni de existență a coaliției PSRM-ACUM nu a avut loc nicio schimbare sistemică în țară. Expertul rus consideră că după apariția în Moldova a cabinetului de miniștri al lui Ion Chicu, ar trebui să vorbim nu despre un guvern minoritar, ci despre o coaliție de facto a PSRM - PDM.

"Astăzi vedem de fapt reîncarnarea acelei uniuni despre care s-a discutat încă după alegerile parlamentare, cînd pe parcursul a cîteva luni se purta discuții privind crearea unei coaliții", a spus politologul rus. Afirmația precum că noul guvern este un guvern al tehnocraților-profesioniști ridică „mari întrebări".

„Ne amintim cît de mult, inclusiv în Rusia, se vorbea despre minusurile regimului (lui Vladimir Plahotniuc). Și, dintr-o dată, un număr semnificativ de oameni care reprezentau activ acel regimul se regăsesc în noul cabinet de miniștri sub sloganuri tehnocrate", a spus Gușcin.

În opinia sa, după ce a votat cu PSRM pentru guvernul Chicu, Partidul Democrat a primit o „ofertă de aur", iar acum de deciziile sale vor depinde multe lucruri din sistemul politic din Moldova. Uniunea situațională dintre socialiști și PDM se poate dovedi a fi de scurtă durată.

Expertul rus consideră că „statul profund" din Moldova s-a dovedit a fi mai puternic decît decizia de moment pe care cei mai importanți jucători externi au luat-o în iunie, care l-au înlocuit împreună pe Plahotniuc și au creat alianța PSRM-ACUM.

Cu toate acestea, el este sigur că "Maia Sandu n-a plecat pur și simplu". „Ni se spune că ACUM a fost tras pe sfoară, că socialiștii au gîndit totul din timp. Eu cred că mai degrabă este contrariul, deoarece acele forțe care trec în opoziție se află într-o poziție favorabilă. Cu sprijinul occidentului, ACUM va putea acuza foarte eficient actuala de facto coaliție de toate eșecurile economice și în primul rînd de corupție, deoarece noi știm că cei care sînt acum la putere au în dulap o mulțime de schelete. Așadar, cîștigul de azi al PSRM este tactic, dar nu strategic", a spus Alexandr Gușcin. El nu așteaptă schimbări majore în politica externă a Moldovei în legătură cu noua configurație a puterii.

De asemenea, Alexandr Gușcin nu așteaptă prea multe progrese în reglementarea transnistreană. "Aici va exista un proces de negociere lent, mai ales că în viitorul apropiat Moldova va fi destul de turbulentă", a spus el.

Source: enews.md

Keywords:

Maia Sandu , politica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1483
Populația:
1211 locuitori

Peticeni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Satul Peticeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Călărași și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1211 oameni. Satul Peticeni a fost menționat documentar în anul 1483 cu denumirea Leucăuți.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.