12 june 2019, 12:30 Moldovan reality views 3162
Un offshore, un alt offshore: cum să combatem jurisdicțiile ”bananiere”?
12 june 2019, 12:30 Moldovan reality views 3162

Un offshore, un alt offshore: cum să combatem jurisdicțiile ”bananiere”?

Pentru viitorul apropiat, printre politicile economice de bază ale Moldovei figurează măsurile de perfecționare a legislației antioffshorizare. Deocamdată banii continuă să curgă peste hotare, din mai multe cauze.

Experții naționali și cei internaționali consideră că în țara noastră utilizarea schemelor offshore a atins cote maxime. Nu doar companiile private, dar și cele mai mari întreprinderi cu capital public comit aceste păcate. Conform unor evaluări, mai mult de jumătate dintre companiile autohtone aparțin holdingurilor înregistrate în țările unde este legiferat "raiul fiscal".

În același timp, unii deputați și experți cred că este complicată și lipsită de sens lupta cu jurisdicțiile "bananiere", deoarece aceasta amintește atacurile asupra morilor de vînt, mai bine am încerca să tragem foloase din activitatea dată. Însă este populară și opinia că are rost să luptăm nu cu companiile offshore, ci cu diversele variante de utilizare ilegală a lor.

Instrumente există destule, căci aceste scheme de cele mai multe ori funcționează în afara cadrului legal. Noi pîrghii prevede proiectul de lege privind dezoffshorizarea, care introduce restricții asupra unui anumit gen de relații reciproce între companiile offshore și stat. Parlamentul a adoptat în primă lectură amendamentele legislative, după care le-a remis pentru finalizare. Moldova nu renunță la acești pași, dar consideră că proiectul necesită o perfecționare, deoarece măsurile prevăzute par a fi insuficiente.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

offshore

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
924 locuitori

Pociumbeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Druţa și Pociumbeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 924 de oameni. Satul Pociumbeni a fost menționat documentar în anul 1672.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.