02 november 2020, 11:30 Moldovan reality views 3519
Ambasadorul Iranului în Moldova: ”Spiritul național al iranienilor se manifestă prin încrederea în sine a poporului și tendința spre independență”. Partea I
02 november 2020, 11:30 Moldovan reality views 3519

Ambasadorul Iranului în Moldova: ”Spiritul național al iranienilor se manifestă prin încrederea în sine a poporului și tendința spre independență”. Partea I

Site-ul Noi.md publică un interviu acordat de Excelența Sa Domnul Manucehr Moradi, ambasador al Republicii Islamice Iran în Moldova.

În ultimii doi ani observăm o activizare a colaborării dintre Republica Moldova și Republica Islamică Iran. Astfel, în februarie 2017, președintele Moldovei, Igor Dodon, a vizitat țara Dvs. și a avut o întrevedere cu președintele Iranului Hassan Rowhani. În ianuarie 2019, Moldova a fost vizitată de o delegație a Camerei industriale de comerț a orașului Isfahan. Cum explicați această activizare?

Republica Islamică Iran a fost printre primele țări care au recunoscut independența Republicii Moldova după destrămarea Uniunii Sovietice. O activizare a relațiilor bilaterale dintre Republica Islamică Iran și Republica Moldova a existat și în primii ani după ce Moldova și-a căpătat independența. Iată de ce legăturile reciproce dintre aceste două țări au fost active de la stabilirea relațiilor bilaterale cu Moldova, nu putem limita această activizare la doar la doi ani.

Și în primii ani de independență a Moldovei au avut loc vizite reciproce, au fost semnate acte importante, și tot de atunci chestiunea extinderii interacțiunii bilaterale s-a aflat mereu pe agenda conducerii celor două țări. Vizita președintelui Igor Dodon la Teheran a fost foarte importantă pentru extinderea relațiilor din sfera politică și cea economică. După vizita președintelui Moldovei în Iran, a urmat vizita în Moldova a delegației Camerei industriale și de comerț a orașului Isfahan în scopul extinderii schimbului de mărfuri între cele două țări. Și eu cu ceva timp în urmă, în calitatea mea de ambasador prin cumul al Republicii Islamice Iran în Republica Moldova, am vizitat Chișinăul pentru a-mi prezenta scrisorile de acreditare și a face un schimb de opinii cu reprezentanții conducerii RM. Recent, pentru a extinde colaborarea camerelor industriale și de comerț ale țărilor noastre, noi am invitat membrii Camerei industriale și de comerț a Republicii Moldova să viziteze Republica Islamică Iran. Acest gen de schimburi reciproce lărgesc terenul pentru interacțiuni în scopul respectării intereselor reciproce ale țărilor în sfera politică și cea economică și în cadrul interacțiunii și a proceselor de integrare la nivel internațional.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

ambasador , Iran , interviu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
719 locuitori

Ulmu este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ulmu, Lîsaia Gora și Ulmul Mic. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Rîbnița și la 111 km de Chișinău. Populaţia satului Ulmu alcătuia 719 oameni în anul 2012. Satul Ulmu a fost întemeiat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.